Λουκέτο σε 15 Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Παρέλαση νεοσυλλέκτων

Παρέλαση νεοσυλλέκτων

Μόνο δέκα από τα συνολικά 25 Κέντρα Νεοσυλλέκτων που υπάρχουν σήμερα θα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κλείσει 15 κέντρα για να εξοικονομήσει 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ προχωρά και στο κλείσιμο 280 στρατοπέδων που υπάρχουν απλώς και μόνο για ρουσφέτια.

Ειδικότερα, την υπόσχεση αυτή φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Τρόικα η οποία δεν είδε με πολύ καλό μάτι τις μεταθέσεις εξοπλιστικών δαπανών που παρουσίασε το υπουργείο ως «περικοπές».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», το νέο σχέδιο που εκπόνησαν οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπει την άμεση κατάργηση των 15 από τα 25 συνολικά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Τα Κέντρα αυτά  θα κλείσουν ως τον Δεκέμβριο του 2012 και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται το Κέντρο της Αεροπορίας στην Τρίπολη και του Ναυτικού στον Πόρο και στον Σκαραμαγκά.

Τα Κέντρα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2012 θα είναι διακλαδικά και βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν:

  • 4 Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο: στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Σπάρτη και το Ναύπλιο
  • 2 Κέντρα στην Αττική: στην Αυλώνα και στη Νέα Πέραμο
  • 1 Κέντρο στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα
  • 1 Κέντρο στην Δυτική Ελλάδα (Μεσολόγγι)
  • 1 Κέντρο στην Στερεά Ελλάδα (Θήβα)
  • 1 Κέντρο στη Δυτική Μακεδονία. Θα επιλεγεί η Κοζάνη ή η Καστοριά ή τα Γρεβενά ή τα Γιαννιτσά.

Οπως είναι αναμενόμενο στο εσωτερικό των κομμάτων αλλά και στις ενδιαφερόμενες πόλεις επικρατεί αναβρασμός για τα Κέντρα που θα κλείσουν. Εκτός από τα 15 Κέντρα Νεοσυλλέκτων, θα κλείσουν μέχρι το Δεκέμβριο και άλλα δέκα στρατόπεδα που παλιότερα λειτουργούσαν ως Κέντρα Εκπαίδευσης αλλά έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να δέχονται νεοσυλλέκτους.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με εντολή Σαμαρά θα προχωρήσει στο κλείσιμο 280 στρατοπέδων σε όλη τη χώρα τα οποία δεν έχουν επιχειρησιακή αξία και είναι οικονομικά ασύμφορα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα στρατόπεδα αυτά είναι πρακτικά «ρουσφεταποθήκες» για φαντάρους και αξιωματικούς. Το κλείσιμο τους προβλεπόταν στο Σχέδιο Αναδιοργάνωσης που είχε εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ επί κυβέρνησης Σημίτη το 2003 αλλά έβαλε στο χρονοντούλαπο η κυβέρνηση Καραμανλή που ανέλαβε ένα χρόνο μετά.

Εκτός από το κλείσιμο των στρατοπέδων, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον υφυπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα να βάλει φρένο στην σπατάλη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πεντάγωνο λειτουργούν τρεις στρατιωτικές λέσχες ενώ στα Χανιά τέσσερις. Παράλληλα ενώ υπάρχουν ΕΠΟΠ με ειδικότητα τραπεζοκόμου, τα κερδοφόρα ΚΨΜ και οι λέσχες παραχωρούνται σε ιδιώτες.

email
Πηγή άρθρου: Από την εφημερίδα " Έθνος"