Mε ζελατοδυναμίτιδα και χύτρα ταχύτητας η βόμβα στο «Mall»

Tρομοκρατικό χτύπημα στο The Mall

Tρομοκρατικό χτύπημα στο The Mall

Υπολείματα από χύτρα ταχύτητας βρέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στο σημείο της έκρηξης που σημειώθηκε στις 10:40 το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο «The Mall», στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε κατασκευαστεί με ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε amfo (μείγμα νιτρικής αμμωνίας και πετρελαίου), το οποίο χρησιμοποιείται, συνήθως, για να κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Η χρήση του amfo δεν είναι άγνωστη στις Αρχές, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν τόσο σε χτυπήματα του «Επαναστατικού Αγώνα» όσο και της «Συνωμοσίας Πυρήνες της Φωτιάς».

Την ίδια ώρα, και προκειμένου να αντλήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, αναφορικά με την έκρηξη, η αστυνομία παρακαλεί όποιον πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β), σημειώνοντας ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Έτσι χτύπησαν οι βομβιστές

Για επίθεση μεγάλου ρίσκου, που χρειάζεται άτομα με γνώσεις στα εκρηκτικά και εμπειρία στο αντάρτικο πόλης, κάνουν λόγο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Το γεγονός οτι δεν πρόκειται για γκαζάκια, αλλά για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό μεσαίας ισχύος, ενισχύουν τους φόβους των αξιωματικών, καθώς το χτύπημα στο «The Mall» ενδεχομένως να μην προέρχεται από την οργάνωση «Κύκλοι Παραβατικών/Πυρήνες Εραστές Ανομίας- Μαχόμενη Μειοψηφία», που επιτέθηκε με γκαζάκια σε πέντε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, δύο είναι τα σημεία που “τρομάζουν” τους αστυνομικούς. Το πρώτο έχει να κάνει με την επιλογή του στόχου. Η τοποθέτηση βόμβας σε εμπορικό κέντρο Κυριακή πρωί, όταν γνωρίζουν ότι θα είναι γεμάτο κόσμο -λόγω παιδικών κινηματογραφικών προβολών- είναι κάτι δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Την ώρα εκείνη στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν περίπου 200 άτομα, γεγονός δείχνει πόσο επικίνδυνη ήταν η επίθεση. Μάλιστα, το ό,τι έσκασε νωρίτερα απ’ ότι επισήμαναν οι άγνωστοι δράστες, ενισχύει τους φόβους των Αρχών.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το σημείο που άφησαν τον ωρολογιακό μηχανισμό. Και αυτό, γιατί δεν ήταν εμφανές σημείο (στο πρώτο επίπεδο, κάτω από τις κυλιόμενες σκάλες, απέναντι από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας) και συνεπώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρουν οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τους πολίτες και να υπήρχαν τραγικά αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι η ώρα της επίθεσης. Ήταν μέρα μεσημέρι και όχι νύχτα, που συνήθως χτυπούν οι οργανώσεις  του αντάρτικου πόλης.

Στην Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός. Οι έρευνες κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και τίποτα δεν αποκλείεται. Οι δεκάδες  κάμερες που υπάρχουν στο εμπορικό κέντρο, αποτελουν σημαντικό όπλο στα χέρια των Αρχών, καθώς οι αστυνομικοί εκτιμούν πως κάποια κάμερα θα έχει «κλέψει» τις κινήσεις των δραστών.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις των αγνώστων. Το γεγονός ότι το μετρό είχε απεργία φέρνει στο προσκήνιο ως πιθανότερο σενάριο το να έφτασαν οι δράστες στο εμπορικό κέντρο με μοτοσικλέτα. Να ανέβηκαν στο πρώτο επίπεδο, να άφησαν το κουτί που περιείχε τη βόμβα και αφού την ενεργοποίησαν, να έφυγαν βιαστικά από το σημείο.

Καθώς ήταν εκρηκτικός μηχανισμός και όχι γκαζάκια, δεν προκλήθηκε φωτιά, ωστόσο οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας μάζεψαν όλα τα υπολείμματα του μηχανισμού και τα έστειλαν στα εργαστήρια, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία…

Παράλληλα, στο  μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μπήκαν και οι 18 τελευταίες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά δημοσιογράφων γραφείων, πολιτικών κομμάτων και εναντίον του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου στο λόφο του Στρέφη.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης με καλάσνικοφ κατά του γραφείου του πρωθυπουργού στη λεωφόρο Συγγρού  κάνει τους αστυνομικούς να συγκρίνουν και τις δύο επιθέσεις.

Πηγή άρθρου: protothema.gr