Mega κόντρα Βλαχογιάννη-Πασχάλη για «πραίτορες» και «Θεοδώρες» στο κανάλι

MEGA Channel

MEGA Channel

Οι πρόσφατες αποχωρήσεις 24 δημοσιογράφων και στελεχών του δελτίου ειδήσεων στο Mega δημιουργούν αναταράξεις καθώς αρχίζουν να διατυπώνονται καταγγελίες και να ασκείται κριτική για τη λειτουργία των μηχανισμών του καναλιού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αποχωρήσαντα ρεπόρτερ του καναλιού Θάνου Πασχάλη ο οποίος σε συνέντευξή του στο kourdistoportokali.com μίλησε για αυτοκράτορες, Κλεοπάτρες και Θεοδώρες στο κανάλι και για την προσπάθεια ορισμένων να… θάψουν το ρεπορτάζ για να δοξάζονται τα… τηλεπαράθυρα.

Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του διευθυντή ειδήσεων του Mega ο οποίος τη λύπη του γράφοντας χαρακτηριστικά στο facebook: «Εγώ φταίω που σε στήριζα τόσα χρόνια ακόμη και στα λάθη σου κατανοώντας την ανθρώπινη αδυναμία της ματαιοδοξίας σου».

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πασχάλης αναφέρει στη συνέντευξή του:

-Με τι συναισθήματα αποχωρείς από το Mega;

Με ανάμικτα. Από τη μια με πικρία που αποχωρίζομαι το κανάλι και ικανούς συναδέλφους που αγάπησα και από την άλλη με χαρά που εγκαταλείπω κάποιους στους οποίους δεν άρεσε το ότι ήμουν απροσκύνητος… Aλλωστε ποιος δεν γνωρίζει από την ιστορία, ότι όλοι οι αυτοκράτορες που περιτριγυρίζονταν από Κλεοπάτρες και Θεοδώρες, δεν προτιμούσαν να έχουν στην αυλή τους μόνο πραιτοριανούς;

-Η γνώμη σου για το κανάλι;

Είναι σπουδαίο κανάλι που απαιτεί σύντομα δραστικές αλλαγές γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταντήσει ένα απέραντο μαυσωλείο…

-Πως βλέπεις την τηλεοπτική δημοσιογραφία με τη σημερινή της μορφή;

Πιστεύω ότι κάποιοι επιλέγουν να «θάψουν» συνειδητά το ερευνητικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Δεν θα τους βγει. Το ρεπορτάζ στα χρόνια που έρχονται θα επιστρέψει δυναμικά στο θρόνο του και θα σώσει την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. Για την ώρα κυριαρχούν οι καφενέδες και οι περισπούδαστες αναλύσεις στα τηλεπαράθυρα που προκαλούν απέχθεια στη κοινή γνώμη για το σινάφι μας…

Ο Βίκτορας Βλαχογιάννης απάντησε:

Φίλε μου Θάνο Πασχάλη

Σήμερα με πιο κρύο αίμα θέλω να απαντήσω σε αυτή τη συνέντευξη που έδωσες πριν από δύο μέρες με αφορμή την αποχώρηση σου από το Mega. Γράφω αυτές τις γραμμές με θλίψη και αγανάκτηση τόση όση ήταν η εκτίμηση που συσσωρευόταν στο πρόσωπο σου κάθε μέρα μέσα σε αυτά τα 22 χρόνια που περάσαμε μαζί. Είκοσι δυο χρόνια Θάνο. Μπορείς να το σκεφτείς. Μια ζωή ολόκληρη πέρασες μαζί μου και μαζί με τους περισσότερους από τους συναδέλφους που έμειναν πίσω. Είτε γιατί δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση είτε γιατί πονούν και αγαπούν αυτό το κανάλι μέσα στο οποίο μεγάλωσαν και καταξιώθηκαν επαγγελματικά. Αυτούς που τώρα με ελαφριά την καρδιά τους αποκαλείς «πραιτοριανούς» «Θεοδώρες» «Κλεοπάτρες» και το χειρότερο «προσκυνημένους».

Θάνο λυπάμαι γιατί σε είχα μετρήσει αλλιώς…

Αλλά γι΄ αυτό φταίω μόνο εγώ.

Φταίω εγώ που όλα αυτά τα χρόνια σε στήριζα ακόμα και στα λάθη σου -θυμήσου πόσες φορές- λέγοντάς ότι μόνο όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Αλάνθαστος είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα.

Φταίω εγώ γιατί πάντοτε σε υποστήριζα φθάνοντας σε σημείο να συγκρούομαι με άλλους συναδέλφους. Επειδή απλά κατανοούσα την ανθρώπινη αδυναμία της ματαιοδοξίας σου.

Δεν φταις λοιπόν εσύ.

Ομως μου προξενεί απορία πώς όλα αυτά τα χρόνια ούτε σε μένα αλλά και ούτε σε κανέναν άλλο συνάδελφο δεν είχες εκφράσει τις αμφιβολίες, το αίσθημα καταπίεσης και αδικίας που ξαφνικά ανακάλυψες.

Ομως πρέπει να σου προξενεί και σένα απορία γιατί κανένας από τους υπόλοιπους συναδέλφους που αποχώρησαν, όχι μόνο δεν έφυγε κατηγορώντας όσους συνεργάστηκε επί δεκαετίες, χύνοντας χολή, αλλά αντίθετα χύνοντας δάκρυα την ώρα του αποχωρισμού.

Ισως γι’ αυτό είσαι ο μοναδικός που δεν ήλθε να αποχαιρετήσει κανέναν απο εκείνους τους οποίους μέχρι χθες αποκαλούσε φίλους.

Θάνο ζυγίστηκες, μετρήθηκες και βρέθηκες μικρός και λίγος. Τόσος είσαι.

Τόσα χρόνια έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Απλά κάποτε αποκαλύπτονται”.

Και η ανταπάντηση του Θάνου Πασχάλη:

Αγαπητοί φίλοι…Επειδή στην εποχή μας πολύ εύκολα παρερμηνεύονται αρκετά πράγματα οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Μιλώντας στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” έκανα λόγο για κάποιους που λειτουργούν στο κανάλι με “αυτοκρατορικές” πρακτικές και φυσικά εννοούσα έναν και πέραν αυτού κανέναν από σας…Για όλους τους συναδέλφους-αποχωρήσαντες και παραμένοντες-τρέφω απεριόριστη συμπάθεια και εκτίμηση και αυτό το αποδείκνυε η καθημερινότητα των σχέσεών μας οι οποίες, θα συμφωνήσετε, ήταν καθαρές με χιούμορ και συναδελφική αλληλεγγύη.

Οι αιχμές αφορούσαν αποκλειστικά έναν στον οποίο και τώρα αναγνωρίζω αρκετά θετικά και με τον οποίο διατηρούσαμε άριστες επαγγελματικές σχέσεις μέχρι πριν απο εναν χρόνο.

Όμως κάποια γεγονότα, όπως η στάση απέναντι σε θρασύτατους φοροφυγάδες που διαμαρτύρονταν για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους- διατάραξαν τις σχέσεις αυτές και η ευθύνη ανήκει και στους δύο. Πριν λίγους μήνες ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε φιλοδωρήσει με αγωγή τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα γραφόμενα σε βάρος του στην εφημερίδα πριν οδηγηθεί στη φυλακή. Οποία αναίδεια και θράσος…

Η γνωστή τακτική όσων κλέβουν το άτυχο δημόσιο…Να στρέφονται νομικά κατα των δημοσιογράφων προσπαθώντας έτσι να εκφοβίσουν. Επανέρχομαι όμως στα δικά μου: Ένα περιστατικό πριν από λίγους μήνες έθιξε την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια. Παρουσία πολλών συναδέλφων ο “αυτοκράτορας” με επιτίμησε και με προσέβαλε σκαιότατα υποστηρίζοντας ότι διαρρέω διάφορα για τα θέματά μου σε blogs – γεγονός τελείως αναληθές. Η αλήθεια είναι ότι σοκαρίστηκα με το υποτιμητικό ύφος του.

Τότε δεν αντέδρασα -κακώς- αλλά η συμπεριφορά αυτή με στενοχώρησε σφόδρα. Αποτέλεσμα να οδηγηθώ σε νοσοκομείο και να μείνω για μήνες εκτός δουλειάς, καθώς το στομάχι δεν άντεξε.

Ανάλογα περιστατικά απαξίωσης και λοιδωρίας έχετε υποστεί και ορισμένοι απο σας αλλά αρμόδιοι να μιλήσετε γι’ αυτά είστε οι ίδιοι.

Επίσης συμπληρώνω- εξ όσων γνωρίζω-ότι οι λόγοι της αποχώρησης αρκετών από τους 24 συναδέλφους δεν ήταν αποκλειστικά οικονομικοί, αλλά είχαν να κάνουν και με το εργασιακό κλίμα που επικρατεί στο κανάλι.

Στον ίδιο άνθρωπο για να είμαι δίκαιος (ο Τζον Κένεντι είχε πει ότι ποτέ το απόλυτο καλό δεν είναι από τη μια πλευρά και το απόλυτο κακό από την άλλη)-οφείλω να αναγνωρίσω ότι στήριξε ρεπόρτερ στη δουλειά τους και οφείλω επίσης να αναγνωρίσω ότι μας στάθηκε αρωγός στο θέμα των ατομικών συμβάσεων και συνέδραμε στο να λειανθούν ορισμένες επίμαχες και σε βάρος μας πλευρές τους…

Μόνο που για μένα, το σημαντικό είναι, οι ανθρώπινες σχέσεις που πρέπει να κυριαρχούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον .

Τώρα όσον αφορά το “απροσκύνητος” που είπα στη συνέντευξη αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν δέχτηκα-όπως και οι περισσότεροι από σας-να κάνω εκπτώσεις στην προσωπική μου αξιοπρέπεια. Οι “Θεοδώρες”, οι “Κλεοπάτρες” και οι “πραιτοριανοί” είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε κάθε εργασιακό χώρο, όπως και στο κανάλι και άλλωστε είχαμε να το λέμε και μεταξύ μας- ας μη κρυβόμαστε.

Η συμπάθεια και εκτίμηση προς όλους τους συναδέλφους είναι ουσιαστική και όχι στα…χαρτιά .

Για το φίλο Βίκτορα έχω να πω ότι τρέφω απόλυτη εκτίμηση αλλά να του προσθέσω -αναφερόμενος στην επιστολή του προς εμένα- ότι πήγα στο γραφείο του και μιλούσαμε επί μισή ώρα την προτελευταία φορά που βρέθηκα στο κανάλι. Την ημέρα της αποχώρησής μου δεν τον χαιρέτησα γιατί απλώς την ώρα που πήγα στο κανάλι για να παραλάβω την καταγγελία της σύμβασής μου, δεν ήταν στο γραφείο του, όπως αυτό συνέβη και με ορισμένους άλλους συναδέλφους που έλειπαν στο ρεπορτάζ.

Οσο για τις δραστικές αλλαγές που απαιτούνται στο δελτίο και για τις οποίες έκανα λόγο στη συνέντευξη, εξέφρασα την άποψή μου συμμεριζόμενος σε πολλά και δικές σας απόψεις που κατά καιρούς εκφράζαμε ο ένας στον άλλο.

Οσο για τα τηλεπαράθυρα -δεν αφορά τους κομίζοντες ειδήσεις- σχολίασα το τι ακούμε όλοι μας καθημερινά κυκλοφορώντας στο δρόμο, ας μη κρυβόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι.

Αυτά είχα να πω και ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω…

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους μας και πάνω απ’ όλα να προσέχουμε την υγεία μας….”

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr