Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία συγχώνευσης της ”Μύθος” με τη ”Fix”

Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία συγχώνευσης της ''Μύθος'' με τη ''Fix''

Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία συγχώνευσης της ”Μύθος” με τη ”Fix”

Η μία το ποτήρι της άλλης γεμίζουν με τη συγχώνευσή τους Μύθος και FIX, στην υγεία της Carlsberg η οποία εδραιώνει πλέον τη θέση της ως η δεύτερη πολυεθνική δύναμη της μπίρας στην εγχώρια αγορά των 475 εκατ. ευρώ.

Εντάσσοντας υπό ενιαίο χαρτοφυλάκιο τα δύο κορυφαία «ελληνικά» σήματα ευρείας κατανάλωσης, η δανέζικη πολυεθνική αποσκοπεί πλέον στο ροκάνισμα ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς τόσο από τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όσο κυρίως από το «μεγάλο βαρέλι» της Ολλανδικής Heineken η οποία εξακολουθεί να ελέγχει πάνω από το 55% των εγχώριων πωλήσεων μπίρας στην Ελλάδα μέσω της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η συγχώνευση της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης βιομηχανίας ζύθου υπό τη σκέπη ενός ενιαίου ομίλου που θα ελέγχει το 30% της αγοράς και στοχεύει να επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ με στόχο να το αυξήσει στο 33% την επόμενη πενταετία, δείχνει πως αποτελεί περισσότερο επιθετική παρά αμυντική κίνηση εκ μέρους της Carlsberg. Και δεν θεωρείται τυχαίο ότι η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, σε μια περίοδο που η αγορά μπίρας στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κομβικό σημείο.

Η πτώση της κατανάλωσης που έφτασε το -17% τα χρόνια της ύφεσης έχει αρχίσει να αντιστρέφεται μέσα σε πόλεμο προσφορών και ακριβών προωθητικών ενεργειών, η ηγέτιδα του κλάδου Αθηναϊκή Ζυθοποιία που περιμένει την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολυετή υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, βρίσκεται σε φάση εσωτερικής αναδιοργάνωσης «παραδίδοντας» σημαντικά μερίδια αγοράς στον ανταγωνισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες όπως στην προκειμένη περίπτωση η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, φαίνεται να έχουν φτάσει κοντά στο απόγειο της ραγδαίας ανάπτυξης τους από πλευράς ρυθμών επέκτασης και χρηματοδότησης των πλάνων τους.

Υπό τις συνθήκες αυτές η συγχώνευση της Μύθος με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία υπό την Carlsberg, δείχνει να είναι win – win κατάσταση καθώς όπως σχολίαζε χθες επιχειρηματίας της αγοράς ζύθου, «είναι προτιμότερο εδώ που έχουν φτάσει αυτές οι εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ρίξουν το βάρος τους στον υπόλοιπο ανταγωνισμό, παρά να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα εκτοπίσει την άλλη».

Με βάση τα μεγέθη του 2013, οι δύο εταιρείες έχουν τζίρο κοντά στα 145 εκατ. ευρώ που συνεχίζει να αυξάνει αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Βαρύνονται όμως από υποχρεώσεις 60 εκατ. ευρώ, και παρότι εμφανίζουν κερδοφόρο αποτέλεσμα στην τελική γραμμή, έχουν σωρεύσει ζημιές 22,3 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Στο μέλλον και εφόσον η συγχώνευση εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (υπό όρους ή χωρίς), η κοινή πλέον εταιρεία θα διαθέτει δύο εργοστασιακές μονάδες με δυνατότητες παραγωγής 2 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως σε σύνολο εγχώριας κατανάλωσης 4 εκατ. εκατόλιτρων, και θα είναι σε θέση να επιτύχει οικονομίες κλίμακας μέσα από την ενοποίηση των εμπορικών και οικονομικών τμημάτων, της διανομής και την κοινή αξιοποίηση του δικτύου των 2.000 συνεργατών προμηθευτών και των 90.000 σημείων πώλησης μέσω των οποίων κυκλοφορούν στην αγορά τα 14 σήματα μπίρας των δυο εταιρειών (11 της Μύθος και 3 της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας). Επιπλέον οι δύο εταιρείες θα μπορέσουν να δουλέψουν σε νέα βάση τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες που ήδη έχουν προχωρήσει αρκετά, με την Μύθος να πραγματοποιεί εξαγωγές σε 40 χώρες και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία σε συνολικά 24.

Είναι σαφές πως το success story του επιχειρηματία Γιάννη Χήτου και των αδελφών Ηλία και Γιώργου Γκρέκη που σε λιγότερο από πέντε χρόνια κατάφεραν μέσω της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας που αγόρασαν από τον Β. Κουρτάκη, να αναβιώσουν το σήμα FIX και να το φέρουν στην τρίτη θέση της αγοράς με μερίδιο 13% έναντι 16-17% της Μύθος, έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στο deal με την πολυεθνική.

Είναι όμως επίσης κοινό μυστικό πως οι ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας αναζητούσαν εδώ και καιρό έναν μεγαλύτερο «συνέταιρο» για να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα με επενδύσεις στην Ελλάδα και διεύρυνση των εξαγωγών, ώστε αφενός να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους που σήμερα αποφέρει πωλήσεις άνω των 52,4 εκατ. ευρώ, και αφετέρου να «αναπνεύσουν» από το βάρος των μεγάλων υποχρεώσεων με τα οποία βαρύνεται η εταιρεία τους (συνολικές οφειλές 43,4 εκατ. ευρώ) έπειτα από μια πενταετία ραγδαίας ανάπτυξης.

Βρήκαν το ιδανικό εταίρο στην δανέζικη πολυεθνική που ήδη από το 2008 είχε αποκτήσει την Μύθος ως περιουσιακό στοιχείο της Scottish & Newcastle την οποία είχαν τότε εξαγοράσει από κοινού με την Heineken, διαμοιράζοντας τα «ιμάτιά της».

Οι ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας υποστηρίζουν πως δεν έλαβαν κάποιο τίμημα σε μετρητά για το deal. Αντ’ αυτού συμφώνησαν να αποκτήσουν το 49% της νέας εταιρείας με την option να μειώσουν τα ποσοστά τους υπέρ της Carlsberg έπειτα από πέντε χρόνια εφόσον θελήσουν να πουλήσουν.

Πηγή άρθρου: capital.gr