Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο – Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

Διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Μάρκος, στις Καρυές της Χίου.(φωτογραφία αρχείου)

Διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Μάρκος, στις Καρυές της Χίου και πλέον έχει επεκταθεί κοντά στα χωριά Λίθι, Βέσσα και Ελάτα.

Το μέτωπο της φωτιάς που κινήθηκε προς νότο με τη βοήθεια των βόρειων ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στο νησί, βγήκε από το δάσος γύρω στις 10.00 το πρωί και καίει μαστιχόδεντρα και δεντροδάσος. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε στο «Βήμα FM» ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Πολίτης» της Χίου Νίκος Κατσαράκης, η φωτιά είχε περάσει κοντά από τα χωριά του Λιθίου και του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, το Λίθι, η Ελάτα και η Βέσσα έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Στην επίχειρηση για τον έλεγχο της πυρκαγιάς μετέχει όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην περιοχή – 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς και 30 εθελοντές και 79 στρατιώτες, ωστόσο οι ισχυροί ανέμων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν επίσης 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπετρο, που επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού με νερό από τη θάλασσα λόγω των ανέμων. Στο νησί αναμένεται να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος και δύναμη πυροσβεστών από τη Μυτιλήνη.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, τα χωριά Λιθί και Βέσσα έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Μία ακόμα πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος Κορινθίας. Επιχειρούν δεκαέξι πυροσβεστες με οκτώ οχήματα, δεκαέξι άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr