Μέρκελ: Από την έκθεση της τρόικας εξαρτώνται τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

Α.Μέρκελ

Α.Μέρκελ (Πηγή φωτογραφίας:doldigital.net)

Από την έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν και τα μελλοντικά βήματα, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «θερινής συνέντευξης» που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σε ό,τι αφορά την «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίνεται στην Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι θεωρεί «υψηλό αγαθό» την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε δε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες.

Αναφορικά με την Ισπανία, δήλωσε ότι «η ισπανική κυβέρνηση προδήλως είναι ο εγγυητής των βοηθειών στα πλαίσια του προγράμματος για την Ισπανία», ενώ επέμεινε ότι «δεν ελήφθη καμία απόφαση» περί πιθανής τροποποίησης των κανόνων, που αφορούν τις εγγυήσεις τέτοιων βοηθειών στη διάρκεια του ίδιου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση η Κάτω Βουλή στο Βερολίνο θα ασχοληθεί με το θέμα της οικονομικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας -έως του ποσού των 100 δισ. ευρώ.

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr