Μετά τα μέσα Οκτωβρίου η απόφαση για την Ελλάδα;

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η απόφαση για τη νέα δανειακή δόση στην Ελλάδα θα καθυστερήσει ξανά, επειδή η οριστική εκδοχή της έκθεσης της Τρόικας θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Αυτό υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche, επικαλούμενη κύκλους της Τρόικας και της ΕΕ, παρότι και οι δύο διέψευσαν χθες ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αιτίες για την καθυστέρηση είναι, κατά την εφημερίδα, οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ουσιαστικά μόλις τώρα ξεκίνησαν και ότι ούτε οι εκπρόσωποι της Τρόικας αλλά και ούτε οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης «χαρίζουν» ό ένας κάτι στον άλλον.

Ο Σόιμπλε παραπέμπει στην έκθεση της Τρόικα

Την πάγια θέση της Γερμανίας ότι η έκθεση της Τρόικας θα αποτελέσει την βάση για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόσης, επανέλαβε για πολλοστή φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας με ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι αυτή η έκθεση δεν θα είναι αποτέλεσμα “συμβιβασμού” και τόνισε αυτό που διοχετεύεται από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης εδώ και εβδομάδες, δηλαδή ότι στην έκθεση θα αναφέρονται αναλυτικά τα συν και τα πλην της μεταρρυθμιστικής πορείας στην Ελλάδα. Αναφορικά τώρα με τις υποχρεώσεις που ενδεχομένως η Ελλάδα δεν θα έχει εκπληρώσει, ο κ. Σόιμπλε αναμένει ότι στην έκθεση θα αναφέρονται προτάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει αντί αυτού ή επιπλέον. Για αυτές τις προτάσεις, είπε ακόμη ο κ. Σόιμπλε, θα πρέπει κατόπιν να αποφασίσει το Eurogroup, και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι και τόσο εύκολη.

Πηγή άρθρου: dw.de