Μηνύματα τοπικών παραγόντων για την 21η Μαίου

Σωτήρης Κουρής

Σωτήρης Κουρής

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Επέτειος της 21ης Μαΐου 1864 σηματοδότησε την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Μία Ένωση που επιβεβαιώθηκε τυπικά, καθώς στην ψυχή, στην μνήμη μας, στην κοινή μας συνείδηση, στα βιώματα και στους στόχους μας υπήρξαμε πάντα ενωμένοι, πάντα Επτανήσιοι, χωρίς πότε μα ποτέ να χρειαστεί να αναρωτηθούμε ή να αμφισβητήσουμε την κοινή μας ταυτότητα.

Οι λεπτομέρειες των γεγονότων, ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ιονίου, πριν ακόμη από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (Μάιος 1864) και ο καταλυτικός ρόλος των Επτανησίων στην αναγεννώμενη πατρίδα κατά τα δύσκολα χρόνια του Γένους συνιστούν ιστορικά δεδομένα που διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται ως γνώση ανά τις γενεές. Οφείλουμε όλοι να τα γνωρίζουμε καθώς αποτελούν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν, την ιστορία , τον πολιτισμό, την πορεία και την εξέλιξή μας στο χρόνο. Ωστόσο το πλέον σημαντικό όλων είναι να αποτυπώσουμε τις μνήμες όλων όσων συνέβησαν τότε στο σήμερα, όπως αυτά αντανακλώνται στην σύγχρονη πραγματικότητα την ζωή και την κοινωνία μας. Η 21η Μαΐου, αντανακλά την ομοψυχία, τους δεσμούς, την εγρήγορση της κοινής σκέψης και στάσης όλων ημών των Επτανησίων , την διορατικότητα, την ορθή κρίση και την επιτυχή δράση εν τη ενώσει μας. Εκφράζει την αξιοποίηση των ικανοτήτων και της αιχμηρότητας του πνεύματος όλων των αξιόλογων συμπατριωτών μας, σε όλο το εύρος των Ιονίων.

Αποτελεί το μεγαλειώδες αποτύπωμα της προσπάθειας όλων μας, για το ενιαίο καλό, της αναγνώρισης και γόνιμης αξιοποίησης αυτών που μας συνδέουν και αποτυπώνονται στις μνήμες, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοσή μας, του κοινού μας οράματος, ως «όλον», με γνώμονα την καλυτέρευση της ζωή της δικής μας και των παιδιών μας. Η φύση του λαού μας όπως αποτυπώνεται στην ιστορία μας είναι να αγωνιζόμαστε και να επιτυγχάνουμε, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες και η με αφορμή την Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων είναι και το πλέον ουσιαστικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε και να πιστέψουμε. Στους καιρούς μας οι πόλεμοι είναι συχνά ακήρυκτοι.

Έχουμε χρέος να μελετάμε, να ενθυμούμαστε και να διδασκόμαστε την ιστορία μας, για να διατηρούμε ακέραια την υπόστασή μας, να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας, να εμπνεόμαστε, να διδασκόμαστε και να αντλούμε κουράγιο να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας, ειδικά τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η σημερινή ημέρα πέραν του φόρου τιμής που αποδίδεται επετειακά, οφείλει κυρίως να μας αφυπνίσει ως Επτανήσιους αλλά και ως Έλληνες, να μας υπενθυμίσει την δύναμη, τον ρόλο και την επιρροή μας στην εξέλιξη γεγονότων που επηρέασαν καθοριστικά την ιστορική πορεία της χώρας μας αποτελώντας παράλληλα ισχυρό κίνητρο κοινής δράσεως για να διαχειριστούμε δυναμικά και με ευοίωνη προοπτική την δυσχερή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας. Τώρα που οι καιροί, θέτουν σε αμφισβήτηση τις αξίες και τα ιδανικά μας, τώρα που οι πολλαπλές πιέσεις που δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα στοχεύουν να μας λυγίσουν και να μας εξουθενώσουν επιβάλλεται να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν, μας ομονοούν και μας κάνουν πιο δυνατούς. Ας είναι η σημερινή επέτειος ένα μήνυμα πίστης και δύναμης και ένα κάλεσμα κοινού αγώνα για την ανάταση του τόπου μας και την βελτίωση της ζωής μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

B ) ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Παρίσης

Αλέξανδρος Παρίσης

Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Το αγαπημένο μας νησί γιορτάζει την Επέτειο της Ενσωμάτωσής του με τη Μητέρα Πατρίδα. Γιορτάζει την σημαντικότερη ημέρα της σύγχρονης ιστορίας του η οποία αποτέλεσε ορόσημο για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Την 21η Μαΐου 1864 δικαιώθηκαν οι αγώνες του επτανησιακού λαού για ελευθερία. Δικαιώθηκε η πίστη των προγόνων μας στα ακλόνητα ιδανικά του έθνους μας, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Δικαιώθηκε η προσήλωση τους στην εθνική μας ταυτότητα. Ήταν ένα επίτευγμα που κάθε άλλο παρά χαρίστηκε. Χρειάστηκαν μακροχρόνιοι αγώνες και θυσίες αιματηρές για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.

Το νησί μας είχε την τιμή να κρατά τον πρώτο ρόλο στο Ριζοσπαστικό κίνημα.

Ο τόπος μας υπήρξε ανέκαθεν χώρος στρατηγικής σημασίας για όλες τις ξένες δυνάμεις που ερήμην των Επτανησίων κανόνιζαν την τύχη τους. Η ημέρα που το ελληνικό κράτος θα αγκάλιαζε τα νησιά μας θα γινόταν πραγματικότητα, σε πείσμα των ξένων βουλήσεων, γιατί το δίκιο ήταν με το μέρος μας. Και το δίκιο το κατακτήσαμε με την πίστη μας και την αγωνιστικότητά μας. Διατηρήσαμε την ελληνικότητα μας και την προσήλωση στην Ορθοδοξία, τις δύο πηγές δύναμης που η ιστορία αποδεικνύει πάντα ότι μας κρατούν ακμαίους και μαχητικούς.

Πριν από 149 χρόνια ο επτανησιακός λαός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλον τον υπόδουλο ελληνισμό. Το μήνυμα της απελευθέρωσης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Μήνυμα επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ως Έλληνες δίνουμε και σήμερα, σκληρές μάχες για τα δίκαια της πατρίδας μας , με την μεγαλύτερη δυνατή εθνική ομοψυχία και ομοφωνία.

Σήμερα εμείς σαν γνήσιοι απόγονοί των Ριζοσπαστών, αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτούς, θέλουμε να τους πούμε ότι έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα που είχαν αυτοί, έχουμε την ίδια αγωνιστικότητα με τη δική τους και με τις ίδιες ριζοσπαστικές ιδέες, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά κόντρα στα όποια προβλήματα για μια καλύτερη πατρίδα, με ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη, για τη πρόοδο και τη προκοπή των νησιών μας!

Η γιορτή όμως σήμερα είναι διπλή. Είναι μεγάλη μέρα για τη χριστιανοσύνη καθώς τιμούμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Τιμούμε το Μεγάλο Βυζαντινό Αυτοκράτορα και τη Μητέρα του, που αφιερώθηκαν στη διάδοση της χριστιανικής διδασκαλίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, που τους ανέδειξε σε σκαπανείς αυτού που σήμερα ονομάζουμε κρατική πρόνοια.

Χρόνια πολλά σε όλους!!!

Αλέξανδρος Παρίσης

Δήμαρχος Κεφαλλονιάς

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team