Μύθος η ανάπτυξη της Οξειάς από τον Εμίρη;

O Εμίρης του Κατάρ

O Εμίρης του Κατάρ

Μέχρι και τον περί χωροταξίας νόμο αλλάζει η κυβέρνηση για να διευκολύνει τον Εμίρη του Κατάρ που αγόρασε το ιδιωτικό νησί Οξυά να υλοποιήσει τα… επιχειρηματικά του σχέδια: Με τις διευκολύνσεις που παρέχονται προς νέους επενδυτές, ο Εμίρης θα φτιάξει το σπίτι του και χώρο για τα σκάφος του.

Όπως αποκαλύπτει στο newpost ο δήμαρχος Ιθάκης Γ. Κασσιανός «ο νέος ιδιοκτήτης της Οξυάς θα χρησιμοποιήσει όλες τις διευκολύνσεις που δίνει το κράτος σε νέες επενδυτές αλλά και το fast track, δεν θα φτιάξει όμως επιχειρήσεις. Θα φτιάξει δωμάτια για εκείνον και τα παιδιά του, ένα μώλο για το σκάφος του κι ένα μώλο για τα σκάφη φίλων που θα τον επισκέπτονται»

Το ερώτημα είναι εύλογο…

Ποια είναι η ανάπτυξη λοιπόν, χάριν της οποίας θα γίνει χρήση ευνοϊκών νόμων και ρυθμίσεων;

«Ε πως….για να χτιστούν αυτά όλο το νησί θα κάνει μεροκάματα, ενώ μετά ο δήμος θα εισπράττει κάθε χρόνο τον ΤΑΠ», λέει αφοπλιστικά ο δήμαρχος.

Η δήλωση αυτή του δημάρχου χαλιναγώγησε τη φαντασία που ταξίδεψε σε υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις για «άνετους» οικονομικά λουόμενους. Είχε άλλωστε τροφοδοτηθεί και από το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προλαμβάνει τις όποιες επιθυμίες του νέου… επιχειρηματία:

«Επιτρέπεται η Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής :

1.Για την έκταση από 300 εως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για την έκταση ανάμεσα από 2.000 εώς 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03.Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01…

…Θα πρέπει ιδίως να λαμβάνονται υπόψη τα χωρικά (φυσικά, οικονομικά, κοινωνικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά κ.λπ.) χαρακτηριστικά του νησιού και ιδίως η γεωμορφολογία, τα κλιματικά και μετεωρολογικά δεδομένα, η υπάρχουσα συγκοινωνιακή υποδομή και οι λοιπές εξυπηρετήσεις, τα δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα, τα στατιστικά δεδομένα απασχόλησης και ανεργίας, τα δεδομένα διάρθρωσης της τοπικής οικονομίας (αγροτικός πληθυσμός κ.λπ.), καθώς και οι κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη περιοχή, με αναφορά ιδίως στα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και στην υφιστάμενη τεχνική υποδομή, καθώς και στο είδος και την ένταση της υφιστάμενης δόμησης».

Αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται μόνο ένα διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν ο φαροφύλακας με τη σύζυγό του.

Με τη χρήση του fast track και όλων των αναπτυξιακών νόμων και διευκολύνσεων, ο Εμίρης του Κατάρ θα φτιάξει- σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο Ιθάκης:

-Δύο παραλίες ιδιωτικές

-Ένα υπαίθριο κιόσκι

-Δύο μώλους για τα κότερα -έναν για το δικό του κι έναν για των επισκεπτών του.

-Δέκα πολυτελή διαμερίσματα τα οποία θα επικοινωνούν μέσω κατάφυτων μονοπατιών.

Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Πηγή άρθρου: newpost.gr