Ο Μπ.Ομπάμα πιέζει «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», εν όψει Συνόδου Κορυφής στη Σεούλ

Ο Μπ.Ομπάμα πιέζει «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», εν όψει Συνόδου Κορυφής στη Σεούλ

Ο Μπ.Ομπάμα πιέζει «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», εν όψει Συνόδου Κορυφής στη Σεούλ.(Πηγή φώτο:politico.com)

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κάνοντας σαφείς αναφορές στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε πριν από Σύνοδο Κορυφής για τα πυρηνικά που πραγματοποιείται στη Σεούλ και υποσχέθηκε την περαιτέρω μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι για το θέμα θα συζητήσει με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα για το θέμα.

Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για αλλαγή, αλλά τόνισε ότι απαιτείται «σοβαρή και συνεχής διεθνής προσπάθεια» για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, στην διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ, ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης του Ιράν με την Δύση, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει μια πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης η οποία προσφέρει στο Ιράν πρόσβαση στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια ενώ καθησυχάζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» είπε ο Μπ.Ομπάμα, μιλώντας σε νοτιοκορεάτικο πανεπιστήμιο στη Σεούλ.

«Σήμερα θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας καθώς εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια λύση βάσει της οποίας το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρειο Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο υπέσκαψαν την ασφάλεια.

«Να γνωρίζετε το εξής -δεν θα υπάρξουν άλλες επιβραβεύσεις για τις προκλήσεις. Αυτές οι ημέρες τέλειωσαν. Αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται μπροστά σας» είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να μειώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες περαιτέρω το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, λέγοντας ότι δεν θα τις εμποδίσει αυτό από το να διατηρήσουν τον στρατηγικό τους αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν -για πρώτη φορά αφότου ο Πούτιν αναδείχθηκε ξανά στο θώκο- τον Μάιο, όπου αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά τη συνθήκη New Start.

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν καταλήξει το 2009 σε συμφωνία-πλαίσιο για σημαντική μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε ορίζοντα επτά ετών.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στη σκιά της ανακοίνωσης της Βορείου Κορέας ότι σκοπεύει στα μέσα Απριλίου να εκτοξεύσει δορυφόρο. Η Δύση εκτιμά ότι πρόκειται για μία ακόμα πυραυλική δοκιμή.

Από την πλευρά της, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα καταρρίψει τον βορειοκορεατικό πύραυλο, εάν αυτός παρεκκλίνει της πορείας του και περάσει σε νοτιοκορεατικό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Προετοιμάζουμε τα μέσα για την παρακολούθηση της τροχιάς του πυραύλου και θα τον καταρρίψουμε αν παρεκκλίνει της προβλεπόμενης πορείας και υπάρξει πιθανότητα να πέσει το έδαφός μας» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Σεούλ ανησυχεί μήπως ο πρώτος όροφος του πυραύλου που θα αποκολληθεί και θα πέσει στην Κίτρινη Θάλασσα ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Κίνα, καταπέσει στο έδαφός της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να διατάξει επισήμως την καταστροφή του βορειοκορεατικού πυραύλου σε περίπτωση που αυτός θα απειλήσει τα ιαπωνικά εδάφη.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό