O σκύλος προκαλεί καταστροφές όταν φεύγω από το σπίτι

O σκύλος προκαλεί καταστροφές όταν φεύγω από το σπίτι

O σκύλος προκαλεί καταστροφές όταν φεύγω από το σπίτι

Το σύνδρομο αγχώδους αποχωρισμού στο σκύλο είναι ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που εκδηλώνεται με πανικό από την πλευρά του ζώου όταν ή λίγο πριν αφεθεί μόνο του.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθήσεις του σκύλου.

Για αυτό είναι καλό να συμβουλεύεστε τον/την κτηνίατρό σας πριν καταλήξετε στην απόφαση πως ο σκύλος σας πάσχει από αυτό.
Υπάρχουν αρκετά είδη αποτελεσματικών θεραπειών.

Το σύνδρομο αγχώδους αποχωρισμού χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση πανικού από την πλευρά του ζώου όταν ή λίγο πριν αφεθεί μόνο του ή αποχωρισθεί από ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Σκύλοι με αυτό το πρόβλημα μπορεί να γαυγίζουν, να περιφέρονται άσκοπα, να ουρούν, να αφοδεύουν, να μασούν αντικείμενα, να σκάβουν και να προκαλούν καταστροφές στο χώρο λίγο πριν ή αφού οι ιδιοκτήτες φύγουν από το σπίτι.

Τα ζώα μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά , κυρίως στο στόμα τους, στα δόντια τους και στα νύχια τους, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από πόρτες ή παράθυρα. Επίσης, μπορεί να προσπαθούν να εμποδίσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο από το να φύγει γρυλίζοντάς του ή και δαγκώνοντάς το.

Η συμπεριφορά αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κακόβουλη ή εκδικητική.

Ζώα που έχουν υιοθετηθεί από καταφύγια, έχουν εγκαταλειφθεί από προηγούμενους ιδιοκτήτες, ζούσαν αδέσποτα, έχουν κροτοφοβία, άλλαξαν τόπο διαμονής, ζουν με ένα μόνο ιδιοκτήτη, ζουν σε πόλεις και ζώα των οποίων το περιβάλλον έχει υποστεί αλλαγές όπως στον αριθμό των ζώων με τα οποία συζούσαν, αλλαγές στους κατοίκους του σπιτιού και στη ρουτίνα του σπιτιού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σύνδρομο αγχώδους αποχωρισμού.

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου του αγχώδους αποχωρισμού στο σκύλο γίνεται από το ιστορικό και από τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα παραπάνω συμπτώματα.

Προτού αποφασίσετε πως το ζώο σας πάσχει από το σύνδρομο επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρο σας. Η κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τον αποκλεισμό παθήσεων του ουροποιητικού, γαστρεντερικού, ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος.

Η διάγνωση του συνδρόμου ίσως να είναι δύσκολη καθώς πολλές παθολογικές καταστάσεις εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα.

Ζώα με κροτοφοβία μπορεί να εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα όταν ακούν θορύβους κατά την απουσία του ιδιοκτήτη. Ο διαχωρισμός των δύο αυτών καταστάσεων πρέπει να γίνει προσεκτικά.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου αγχώδους αποχωρισμού στο σκύλου προτείνεται να συμβαίνει υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρου εξειδικευμένου στη συμπεριφορά ή εκπαιδευτή με σωστή κατάρτιση, και περιλαμβάνει τα εξής:

Ανάστροφη συσχέτιση ερεθισμάτων (counterconditioning): Είναι μία μέθοδος η οποία συσχετίζει μία ανεπιθύμητη κατάσταση, όπως η αποχώρηση του ιδιοκτήτη, με κάτι που το ζώο απολαμβάνει, όπως ένα νόστιμο γεύμα.

Βάλτε ένα γνωστό σας να δίνει στο σκύλο μία ανταμοιβή (π.χ. παιχνίδι που περιέχει λιχουδιά) κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι.
Απευαισθητοποίηση (desensitization – κλιμακωτή θεραπεία έκθεσης): Συμπεριφερθείτε συχνά σαν να ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι χωρίς όμως να φεύγετε. Με αυτόν τον τρόπο το ζώο θα πάψει, με τον καιρό, να είναι ευαίσθητο στην προετοιμασία αποχώρησής σας. Αφού επιτευχθεί αυτό, μπορείτε να φεύγετε από το σπίτι για 1-2 λεπτά και να επιστρέφετε προτού το ζώο εκδηλώσει αγχώδη συμπεριφορά.

Σταδιακά αυξήστε το χρονικό διάστημα της απουσίας σας μέχρις ότου ο σκύλος πάψει να αντιδρά σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, όλοι οι αποχαιρετισμοί πρέπει να γίνονται ήρεμα και χωρίς να διεγείρουν το ζώο.
Συνδυασμός counterconditioning και desensitization.
Αυξήστε το δημιουργικό χρόνο που αφιερώνετε στο σκύλο σας, όπως το χρόνο παιχνιδιού ή της θετικής εκπαίδευσης.
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του ζώου και αποθαρρύνετε τη συνεχή στενή επαφή μαζί του.
Αγνοήστε συμπεριφορές του ζώου που υποδηλώνουν απαίτηση ή σας ενοχλούν και ενισχύστε συμπεριφορές ηρεμίας.
Μην εκδηλώνεται υπερβολική χαρά όταν μπαίνετε στο σπίτι και μην τονίζετε ιδιαίτερα τον αποχαιρετισμό σας όταν φεύγετε.
Μην τιμωρείτε το ζώο γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε το άγχος του.
Χορηγήστε φαρμακευτική αγχολυτική αγωγή υπό την καθοδήγηση του/της κτηνιάτρου σας.
Προϊόντα όπως το Anxiety Wrap και το DAP μπορεί να έχουν καλά αποτελέσματα.

Πρόληψη

Συνηθίστε το ζώο να μένει μόνο του στο σπίτι από μικρή ηλικία και επιβραβεύετε μόνο τις συμπεριφορές που θέλετε να ενισχύσετε.

Πρόγνωση

Πολλές περιπτώσεις βελτιώνονται αισθητά με τη θεραπεία. Παρόλα αυτά, χρειάζονται πολλές εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

email
Πηγή άρθρου: vetmenow.gr