«Όχι στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου»

ΕυρωπαΪκο κοινοβούλιο

Χώρες της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν «διστακτικές» στην αποδέσμευση των κεφαλαίων. Φωτογραφία :bloomberg.com

Σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνούνται τις προτάσεις «αναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου και επιμένουν ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Οι περισσότεροι ξένοι ευρωβουλευτές δίνουν την εντύπωση ότι έχουν κουραστεί να ασχολούνται με απρόβλεπτους συνομιλητές που θέλουν συνεχώς εξαιρέσεις και παζάρια εκ των υστέρων. Υποστηρίζουν ότι έχουν κατανόηση για τον ελληνικό λαό, αλλά όχι για τους εκπροσώπους του. Χαρακτηριστική είναι η σύντομη απάντηση που δίνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ στην ερώτηση, εάν θεωρεί ρεαλιστική μία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

«Ό,τι έχουμε υπογράψει, πρέπει να το τηρούμε. Μπορούμε ίσως να κάνουμε μερικές προσαρμογές, για παράδειγμα στη χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής ή ενδεχομένως και στη χρονική διάρκεια της συμφωνίας. Αλλά όταν κάποιος κάνει μία συμφωνία, πρέπει να την τηρεί κιόλας, αλλιώς ας μην την έκανε».

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς στο Στρασβούργο υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, παρά την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης. Λύσεις για τις οποίες όμως φαίνεται να αδιαφορούν οι υπεύθυνοι, λέει ο Γάλλος πολιτικός και αναφέρει ως παράδειγμα τα μεγάλα ποσά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στην περίοδο 2007-2013.

«Εγκρίθηκαν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά έχουν απορροφηθεί μόνο επτά-οκτώ δισεκατομμύρια. Έχω απευθυνθεί σε εμπορικά επιμελητήρια και συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, τους ζήτησα να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση, μου είπαν ότι θα το κάνουν. Έχουν περάσει τρεις μήνες κι ακόμα περιμένουμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό, πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι οι Έλληνες».

Σοσιαλδημοκρατικό μήνυμα προς την Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Επί μέρους τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν, συνολική αναδιαπραγμάτευση αποκλείεται» δηλώνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

«Το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι: Χρειαζόμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση• αν θέλετε να μείνετε στην ευρωζώνη σας παρακαλούμε να εκλέξετε μία κυβέρνηση που επίσης θέλει να μείνει στην ευρωζώνη και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε. Μόνο με μία υπεύθυνη κυβέρνηση, μπορούμε να διαπραγματευθούμε μερικά στοιχεία του προγράμματος για να βοηθήσουμε τους οικονομικά αδύνατους, για παράδειγμα να δούμε το κατώτατο εισόδημα. Αλλά όχι να απορρίψουμε συνολικά την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα».

Σε υψηλούς τόνους το σχόλιο του Γερμανού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ: «Φυσικά μπορούμε να αναδιαπραγματευόμαστε κάθε μέρα. Το ερώτημα είναι: τι θέλουν τελικά οι Έλληνες; Γιατί δεν είναι δυνατόν να αναχρηματοδοτούμε τα χρέη, να αναχρηματοδοτούμε και τις τράπεζες μέσω του μηχανισμού στήριξης και την ίδια στιγμή οι Έλληνες να αναδιαπραγματεύονται τις υποχρεώσεις τους ή να αμφισβητούν εκ των υστέρων τα όσα έχουμε συναποφασίσει. Εδώ δεν χωράει διαπραγμάτευση».

Αριστερά: «Ναι» στον λογιστικό έλεγχο

Διαμετρικά αντίθετη η στάση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επικεφαλής των αριστερών ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο Γκαμπριέλε Τσίμερ δηλώνει ότι συμφωνεί όχι μόνο με την αναδιαπραγμάτευση, αλλά και με το αίτημα για λογιστικό έλεγχο του χρέους, με στόχο τη μερική διαγραφή του.

«Βλέπουμε ότι στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού αυξάνονται οι αυτοκτονίες, οι άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό. Γι’ αυτό προτείνω να επικαλεστούμε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει ρητώς ότι σε ‘εξαιρετικές περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχο του κράτους-μέλους’ το σύμφωνο σταθερότητας καθίσταται ανενεργό. Μόνο έτσι θα δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να δρομολογήσει αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη και να μην παράγει αποκλειστικά και μόνο για να αποπληρώνει τα χρέη της».

Με τη ριζοσπαστική αυτή αντίληψη διαφωνούν ακόμα και οι Πράσινοι. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την Ελλάδα στο Στρασβούργο, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η λογική των μεταρρυθμίσεων. Επιμένουν ωστόσο σε εναλλακτικές προτάσεις, όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών και ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr