Οι 5 αλλαγές που φέρνει το 2014 στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Κτίριο ΔΕΗ Αργοστολίου

Κτίριο ΔΕΗ Αργοστολίου

Φόροι φεύγουν, τέλη έρχονται και άλλα (πιθανότατα) αυξάνονται.

Ελέω αιθαλομίχλης μπορεί να υπάρξει και κάποια έκπτωση στα τιμολόγια αλλά μην περιμένετε και πολλά-πολλά.

Όπως και να έχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ –και χωρίς «ανάμειξη» της επιχείρησης αυτή τη φορά- επέρχονται πέντε σοβαρές αλλαγές.

Δείτε τις μία προς μία για να είστε προετοιμασμένοι.

1. ΕΤΜΕΑΡ: Το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων, αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και έσπειρε επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια καταναλωτές. Τώρα, προγραμματίζεται και δεύτερη γενναία αύξηση η οποία θα ισχύσει από 01/03 εκτός και αν η κυβέρνηση βρει εναλλακτικούς τρόπους να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εισήγηση κάνει λόγο για αύξηση ακόμη και κατά…90% . Τι θα συμβεί στην τσέπη μας αν προχωρήσει αυτή η αύξηση. Εγκαίρως σας έχουμε ενημερώσει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με επιβάρυνση από 27 έως 276 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με την κατανάλωση. Μπορείτε να δείτε τον σχετικό πίνακα που έχουμε συντάξει και να δείτε πόσα κινδυνεύετε να πληρώνετε επιπλέον ανάλογα με την κατανάλωση που κάνετε στο σπίτι σας

2. Τέλος ΝΕΡΙΤ. Ανακοινώθηκε ότι ξαναρχίζουμε να πληρώνουμε το τέλος των τριών ευρώ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για εσάς είναι να σας παραπέμψουμε στο σχετικό δημοσίευμα όπου αναφέρονται οι εξαιρέσεις. Από ένα επίπεδο κατανάλωσης και κάτω, υπάρχει απαλλαγή πληρωμής του τηλεοπτικού τέλους.

3. Εκπτώσεις λόγω αιθαλομίχλης . Το μέτρο προαναγγέλλει επίσημα πλέον ο υπουργός Οικονομικών με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα το Βήμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει χαρακτηριστικά: Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την πολιτική παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με έκπτωση για ορισμένες καταναλώσεις στις περιοχές της χώρας όπου η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα όρια ασφαλείας». Ήδη εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση που αναφέρει ότι θα γίνεται έκπτωση 70% (!) κατά τις ημέρες υψηλής συγκέντρωσης αιθαλομίχλης. Η έκπτωση αυτή θα ισχύσει για όλα τα νοικοκυριά (χωρίς κριτήρια) αρκεί η κατανάλωση να μην ξεπερνάει τις 2000 κιλοβατώρες. To fpress.gr ανέλυσε ήδη τα πρώτα παραδείγματα. Δείτε πόσα θα γλιτώνετε με την έκπτωση που μόλις ανακοινώθηκε, κάνοντας κλικ εδώ

4. Κίνητρα στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου

Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, έχει ήδη ανακοινωθεί –και ισχύει- ότι κατά τις ημέρες υψηλής συγκέντρωσης αιθαλομίχλης, χορηγείται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

5. Το «χαράτσι» των ακινήτων. Ακόμη, έχουμε μπροστά μας δύο (και κάποιοι τρεις) διμηνιαίες δόσεις του λεγόμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ. Θα έχουμε ξεμπερδέψει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόλις «χρεωθεί» και η τελευταία δόση, η ΔΕΗ θα κάνει λογαριασμό, θα δει ποιοι από εμάς έχουμε πληρώσει το χαράτσι και ποιοι όχι, και μετά θα στείλει λίστα με τα ονόματα των οφειλετών στην εφορία. Προσοχή: μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που θα σταλεί η λίστα με τους οφειλέτες στο δημόσιο, το χρέος θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμο και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν θα έχει πλέον χαράτσι. Βέβαια, τον φόρο δεν θα τον γλιτώσουμε. Απλώς θα τον πληρώνουμε μέσω εφορίας.

email
Πηγή άρθρου: fpress.gr