Αεροδρόμιο Κεφαλλονιάς: Aρχές 2013 ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση

Αερολιμένας Κεφαλληνίας

Αερολιμένας Κεφαλληνίας

Το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφεραν ότι η προκήρυξη των διαγωνισμών θα γίνονταν πριν από το τέλος του 2012. Ωστόσο προηγουμένως θα πρέπει να προχωρήσει η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Αεροδρομίων και στη συνέχεια να αναλάβει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να προχωρήσει στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Το Δημόσιο προτίθεται να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση μεγαλύτερη των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση, από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο.

Ο τελικός αριθμός των αεροδρομίων που θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση θα είναι από 13, το λιγότερο, έως 22, το περισσότερο, με τον τελικό αριθμό να προκύπτει ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια (πλην του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης) πρόκειται να δημιουργηθούν 2 – 3 ομάδες με γεωγραφικά χαρακτηριστικά και αυτά θα παραχωρηθούν μετά από διαγωνισμό για διάστημα από 35 έως 50 χρόνια. Η μεγάλη διάρκεια της σύμβασης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η παραχώρηση να είναι αποδοτική για τους επενδυτές, χωρίς τα αεροδρόμια να γίνουν ακριβά για τους χρήστες.

Η περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας, άλλωστε, όπου η μείωση του συμβατικού χρόνου εκτόξευσε τις χρεώσεις, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα, είναι πολύ διδακτική. Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα, αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών και των εσόδων.

Η ιδιοκτησία των αεροδρομίων θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου το οποίο, μέσω της ΥΠΑ, θα ασκεί τον έλεγχο προκειμένου, μεταξύ άλλων, και οι χρεώσεις να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, αφού μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα φτάνει η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών.

Για να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν υψηλές χρεώσεις στα τέλη θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος dual – till, με βάση την οποία πρόκειται να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους ειδικά για τα αεροπορικά έσοδα του παραχωρησιούχου. Σε περίπτωση όπου το επιτρεπόμενο περιθώριο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χρεώσεων των αντίστοιχων αεροδρομίων, τότε θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω.

Τα αεροδρόμια που σχεδιάζεται να αποκρατικοποιηθούν είναι τα εξής:

-Μεγάλα: Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κως, Κέρκυρα και Χανιά, τα οποία έχουν επιβατική κίνηση που συνολικά ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια το χρόνο.

-Μεσαία: Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα. Για το 2013 τα αεροδρόμια αυτά αναμένεται ότι θα έχουν συνολική κίνηση περίπου 4 εκατομμυρίων επιβατών.

Μικρά: Σκιάθος, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Λήμνος, Ιωάννινα, Νέα Αγχίαλος και Άραξος. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες το χρόνο. Για το 2013 από τα αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα διακινηθούν περίπου 1,3 εκατομμύριο επιβάτες.

Από την πρώτη επεξεργασία που έχει γίνει καταγράφεται ενδιαφέρον για ίδρυση φορέων που θα περιλαμβάνουν αεροδρόμια από διάφορες περιοχές, όπως «Αεροδρόμια Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου», «Αεροδρόμια Βορείου Ελλάδος», «Αεροδρόμια Δωδεκανήσου-Βορείου Αιγαίου». Τα αεροδρόμια της Κρήτης θα αποτελέσουν ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δεν θα εκχωρηθούν ως ενιαία ενότητα, αλλά θα ενταχθούν σε διαφορετικούς φορείς για να εξασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

Κλειδί για τις εξελίξεις το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη παράμετρος για την προσπάθεια αποκρατικοποίησης των αερολιμένων είναι η υπόθεση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, για το οποίο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το πώς πρόκειται να προχωρήσει.

Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι δύο: είτε να προχωρήσει ως ξεχωριστός διαγωνισμός, όπως σχεδιάζονταν έως τώρα, είτε να ενταχθεί σε κάποια από τις ομάδες προς παραχώρηση.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη γιατί, ας μην ξεχνάμε, οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για να προχωρήσει το έργο ήταν αποτυχημένες, ενώ σίγουρα η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί την προώθηση τόσο μεγάλων σχεδίων, ιδίως τη στιγμή όπου σχεδόν όλα τα κατασκευαστικά projects στη χώρα μας παραμένουν παγωμένα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τελικά σχέδια υπάρχουν περικοπές στο αντικείμενο του έργου προκειμένου αυτό να είναι περισσότερο ελκυστικό για τους επενδυτές τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης.

Οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση του Καστελίου αναμένονται ως το τέλος της χρονιάς, αφού θα πρέπει η υπόθεση να ξεκαθαρίσει πριν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί αποκρατικοποίησης για τους λοιπούς περιφερειακούς αερολιμένες.

Εκκρεμότητες με το “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα χρησιμεύσει ως πιλότος η περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αλλά με σαφής διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της σύμβασης.

Στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχουν σχέδια και για το αεροδρόμιο της Αθήνας για το οποίο εξετάζεται η πιθανότητα να παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου που αντιστοιχεί στο 55% του αεροδρομίου προκειμένου αυτό να εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το θέμα της επέκτασης της χρονικής διάρκειας της σύμβασης.

Εξάλλου, οι σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο management της Hochtief, η οποία έχει περάσει υπό πλήρη ισπανικό έλεγχο, δημιουργούν νέα δεδομένα που επηρεάζουν και τους σχεδιασμούς που αφορούν το μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο.

Η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια είναι τα σχέδιά της για τον ΔΑΑ, αν προτίθεται δηλαδή να διατηρήσει τη συμμετοχή της, προχωρώντας σε επέκταση του χρόνου παραχώρησης, ή αν θα προχωρήσει σε πώληση αυτής, όπως σχεδίαζε προ καιρού.

email
Πηγή άρθρου: euro2day.gr/