Αγώνας δρόμου τραπεζών για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – Μετά τις εκλογές η ανακεφαλαιοποίηση

τράπεζες & psi

Τράπεζες & psi.

Μετά την καταγραφή ζημιών ύψους 27,95 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2011, οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων, που θα περιορίσουν κατά το δυνατόν την ενίσχυση που θα χρειαστούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ, η ανακεφαλαιοποίηση μετατίθεται για μετά τις εκλογές, όπως όλα δείχνουν, καθώς η Κομισίον και η τρόικα έχουν ενδοιασμούς στο να προχωρήσουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Έτσι, οι προσπάθειες για την διαμόρφωση των όρων για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος δεν έχουν ευοδωθεί. Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Φ.Σαχινίδης με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τσαρλς Νταλάρα στην Ουάσινγκτον.

Με στόχο την κάλυψη των ζημιών, οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν σε μείωση του κόστους λειτουργίας των μητρικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και στην πώληση θυγατρικών εταιριών και δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονται στον βασικό πυρήνα των τραπεζικών εργασιών.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν και των ζημιών που θα καταγράψουν τελικά οι τράπεζες δεν είναι οριστικό, καθώς οι όροι για την ενίσχυση των τραπεζών δεν έχουν καθοριστεί.

Όπως όλα δείχνουν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει μετά τις εκλογές, καθώς αν και τεχνικά τα μέσα και τα εργαλεία βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ενδοιασμοί της τρόικας και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μπλόκαραν τη λύση στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται Το Βήμα, ο βασικός ενδοιασμός της τρόικας έχει να κάνει με τις πολιτικές αντιρρήσεις που εκφράζονται στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια. Οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το όλο θέμα μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μετάθεση της λύσης μετά τις εκλογές προσφέρει στην τρόικα έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης στις όποιες διαπραγματεύσεις θα κάνει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίζεται να ανησυχεί ότι ενδεχόμενη αναβολή μπορεί να σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε χειρότερες συνθήκες, συνεχίζει να πιέζει για άμεση λύση. Μάλιστα, την εβδομάδα αυτή, αναμένεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός μεταβατικού σχήματος για την αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών.

Βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι να καθοριστεί το πόσα χρήματα χρειάζεται το σύστημα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ανακοίνωση του «λογαριασμού» αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

«Πρώτα πρέπει να ανακοινωθεί ποιο είναι το συνολικό έλλειμμα, μετά ποιες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν τα λεφτά» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, «κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην αρχιτεκτονική του νέου συστήματος». Δηλαδή, στο πώς θα διαμορφωθεί ο τραπεζικός χάρτης την επόμενη ημέρα, πόσες και ποιες τράπεζες θα σωθούν, ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόθεση της τρόικας είναι ο έλεγχος των τραπεζών να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, όπως η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες πήραν παράταση ως τις 31 Μαΐου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλης του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κεφαλαιακής θωράκισης ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο» δήλωσε ο Φ.Σαχινίδης.

Πηγή άρθρου: in.gr