Αλλαγές στη φορολογία – Ενιαίος φόρος ακινήτων

Ακίνητα

Ακίνητα (Πηγή φωτογραφίας:newscode.gr)

Tη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στόχος είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ενιαίο τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και οι άλλοι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα να αντικατασταθούν από έναν ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από το 2013 θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης.

Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας, θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.

Όσον αφορά στους αγρότες, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους, τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετικής κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.

Η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράττει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η επεξεργασία του έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και για τον σκοπό αυτό την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου εξετάστηκαν τα σενάρια για την εφαρμογή του φόρου.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.

Πηγή άρθρου: nooz.gr