Alpha Bank: Εκτός ευρώ και Ε.Ε. η Ελλάδα αν ακυρωθεί το Μνημόνιο

Alpha Bank

Alpha Bank

Για τα σοβαρά επακόλουθα μιας ενδεχόμενης ακύρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων μας προειδοποιεί η Alpha Bank. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας το εκλογικό σώμα, το οποίο υπέστη τις επιπτώσεις της πλήρους ανατροπής των οικονομικών συνθηκών τα τελευταία δύο έτη, βρέθηκε στις πρόσφατες εκλογές αντιμέτωπο με παραπλανητικές υποσχέσεις από άλλα κόμματα για άμεσες λύσεις μέσω της κατάργησης του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων.

«Διαβεβαιώσεις, όμως, ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ανωτέρω πολιτικές και να παραμείνουμε ταυτόχρονα στη Ζώνη του Ευρώ είναι εντελώς παραπλανητικές. Στην πραγματικότητα, η ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και, το σπουδαιότερο, η αντιστροφή της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν τη χώρα εκτός της Ζώνης του Ευρώ και επίσης εκτός της Ε. Ε. – 27» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank. Είναι απολύτως σωστό, σημειώνουν, ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός με τον οποίο μια χώρα μπορεί να εκδιωχθεί από τη Ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, η όποια συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με στόχο την απαλλαγή από το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία. «Αυτό θα συμβεί διότι η ακύρωση της σημαντικής χρηματοδοτικής βοήθειας που μας παρέχεται θα οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτός του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών και στη νομισματική (πληθωριστική) χρηματοδότηση των εκ νέου αυξανόμενων δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων».

Ειδικότερα, αν η Ελλάδα ακυρώσει το δεύτερο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που το συνοδεύει και, το σπουδαιότερο, αν εγκαταλείψει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, τότε θα χάσει τις σημαντικές ενισχύσεις που της παρέχονται, που σημειωτέον συνιστούν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική ενίσχυση που έχει ποτέ δοθεί σε χώρα στα παγκόσμια χρονικά. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα θα υποχρεωθεί σε άτακτη χρεοκοπία και ο ελληνικός λαός θα επωμιστεί ολόκληρο το κόστος της ουσιαστικής διάλυσης των βασικών θεσμών λειτουργίας της οικονομίας και το κόστος της εξόδου από μια κρίση που θα είναι πολύ πιο παρατεταμένη και θα λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με την Alpha Bank εάν το ελληνικό κράτος αθετήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τότε θα συμβούν τα ακόλουθα:

– Δεν θα λάβει τη 2η δόση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, ύψους 29 δισ. ευρώ, που προορίζεται σε μεγάλο βαθμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χωρίς τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση σε καθεστώς ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένες σε μεγάλους κινδύνους.

– Θα διακοπεί οριστικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με απώλεια ρευστότητας για την ελληνική οικονομία ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2012, το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανερχόταν σε 165,3 δισ., ενώ το υπόλοιπο των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανερχόταν στα 245,1 δισ.

Εάν ανατραπούν τα βασικά μέτρα μείωσης των πρωτογενών ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης, που ανέρχονταν στα 5,2 δισ. ευρώ το 2011, το έλλειμμα αυτό θα αυξηθεί και πάλι σημαντικά, πιθανότατα σε επίπεδα άνω των 10 δισ. το 2012. Οι αναλυτές της τράπεζας αμφιβάλλουν αν οι δαπάνες αυτές μπορούν να καλυφθούν χωρίς δανεισμό από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Πληθωρισμός 50%

Πτώση τουλάχιστον κατά 20% του ΑΕΠ, πληθωρισμό που μπορεί να φτάσει το 50% και εκτίναξη του χρέους προβλέπει η BNP Paribas σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Οπως υπογραμμίζεται σε ανάλυση της γαλλικής τράπεζας, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει 20% (και περισσότερο), ο πληθωρισμός μπορεί να ανέλθει στο 40% – 50%, ενώ το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα εκτιναχθεί υψηλότερα του 200%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας μια έξοδος απο το ευρώ θα προκαλέσει αναταραχή στη χώρα με κατακόρυφη ύφεση, πολύ μεγαλύτερη ανεργία και υψηλό πληθωρισμό, με επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Αντίθετα θετικές μπορεί να είναι οι συνέπειες για την Ε.Ε.: «Μετά το αρχικό ισχυρό σοκ, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην Ε.Ε.».

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr