Αν είστε επιχειρηματίας σας αφορά

Ευρώ

Ευρώ.

Δάνεια, μέσω του προγράμματος Jeremie, προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα τα διαθέσουν στις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις, για την εισαγωγή πρώτων υλών, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την πρότασή του θα την έχει έτοιμη μέσα στον επόμενο μήνα.

Η ασφυκτική πίεση που έχει δημιουργηθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μετά την άρνηση των οίκων του εξωτερικού να δεχθούν εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund) Richard Pelly.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι θα εξεταστεί το πρόβλημα και θα παρουσιαστεί συγκεκριμένη πρόταση σ’ ένα μήνα , σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ και προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΜΜΕ για την εισαγωγή αγοράς πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν σε αυτό το πρόγραμμα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν σε πρώτη φάση τα 25 εκατ. ευρώ και τα δάνεια αναμένεται να είναι εξάμηνα.

Την ίδια ώρα αποφασίσθηκε η εσωτερική ανακατανομή πόρων από το πρόγραμμα Jeremie, προκειμένου αυτά τα κονδύλια να κατευθυνθούν στις ΜΜΕ, γιατί κάποια προγράμματα προχωρούν καλύτερα από άλλα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, για αυτό είμαστε σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα αυτό για τις ΜΜΕ. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, δεν είμαστε θαυματοποιοί. Υποσχόμαστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες γιατί ο χρόνος τρέχει εναντίον χώρας. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και θα αξιοποιήσουμε τα πάντα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας έχει να κάνει και με την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την Ελλάδα. Βάση του οικοδομήματος πρέπει να είναι η σιγουριά και ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με μια συμφωνία με την Τρόικα – είναι κομβικής σημασίας να κλείσει το ανοικτό μέτωπο. Είμαστε αποφασισμένοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος».

Από την πλευρά του, ο Richard Pelly αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σημειώνοντας ότι «καταβάλλεται συγκεκριμένη προσπάθεια να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες των τραπεζών. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω του ταμείου να δοθεί και κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις».

Σημείωσε τέλος ότι «προσπαθούμε να προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη», ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Αναφερόμενος στις τράπεζες ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δώσουν νέα δάνεια, σημειώνοντας ότι ήδη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι τράπεζες έχουν δώσει νέα δάνεια 50 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 1000 ΜΜΕ.

Πηγή άρθρου: ethnos.gr