Ανατροπές στην αγορά ψωμιού,γάλακτος,φαρμάκων και απορρυπαντικών

Αφράτο ψωμί

Αφράτο ψωμί

Με τις «ευλογίες» του ΟΟΣΑ η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοινώνει σήμερα νωρίς το μεσημέρι μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία τα σαρωτικό άνοιγμα τεσσάρων αγορών. Η κατάργηση διατάξεων που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση στο γάλα, το ψωμί, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα απορρυπαντικά είναι μερικές από ένα σύνολο 330 εμποδίων που δεν ευνοούν τον ανταγωνισμό στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης τροφίμων και των δομικών υλικών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς παρουσιάζουν σήμερα το μεσημέρι μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και το πρωί επρόκειτο να δει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα αποτελέσματα της ειδικής μελέτης που έκανε ο Οργανισμός για την άρση εμποδίων στους προαναφερόμενους κλάδους. Ο ΟΟΣΑ χρησιμοποίησε μια ειδική μέθοδο, την ονομάζει «εργαλειοθήκη», με την οποία μετρήθηκαν οι επιπτώσεις από τα εμπόδια αυτά. Να σημειωθεί ότι το κόστος της ανήλθε στα 900.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα αποφασισμένη για την υλοποίηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του κάνει 330 προτάσεις και το όφελος από την κατάργηση διατάξεων είναι γύρω στα 5 δισ. ευρώ για τον καταναλωτή.

Η εργαλειοθήκη του Οργανισμού εκτιμά ότι οι τέσσερις τομείς αντιπροσωπεύουν το 21% του ΑΕΠ με ένα τζίρο άνω των 44 δισ. ευρώ και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Οι σημαντικότερες αλλαγές κατά το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε τέσσερα προϊόντα που επηρεάζουν και το καλάθι της νοικοκυράς.

Έτσι, στο γάλα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που είναι οι πέντε μέρες. Η λύση που επιλέγει δεν είναι η επιμήκυνσή της, όπως ήθελε ένα παλιό κλασικό σενάριο που έφερναν οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου, αλλά η διαμόρφωση μιας «βεντάλιας» επιλογών στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και συνάμα και στους καταναλωτές. Έτσι, θα δίνει το δικαίωμα της επισήμανσης του προϊόντος ως «γάλα μίας ημέρας» ή «γάλα δύο ημερών» ακόμη και «γάλα τριών ημερών» αλλά θα υπάρχει και το «γάλα δέκα ημερών».

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σκοπεύει να τονώσει τον ανταγωνισμό και σε τοπικό επίπεδο, ιδίως με το προϊόν λίγων ημερών, που έχει το πλεονέκτημα της «φρεσκάδας» αλλά και να ανοίξει περαιτέρω και τις εισαγωγές.

Το άνοιγμα της αγοράς με αυτούς τους όρους έρχεται επίσης και σε συνδυασμό και με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης και τις προδιαγραφές που βάζει για να το αποκτήσει κάποια επιχείρηση.

Πάντως, το θέμα αναμένεται να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από τους παραγωγούς γάλακτος όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι τιμές με την κατάργηση της διάρκειας ζωής θα υποχωρήσουν, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι επιστροφές των προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί. Ένα κόστος που οι γαλακτοβιομηχανίες το υπολογίζουν στο 5% της τελικής τιμής.

Στο ψωμί το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να καθορίσει την πώλησή του με τη ζυγαριά, δηλαδή με το κιλό. Ο ΟΟΣΑ έχει εντοπίσει ότι τα προκαθορισμένα βάρη που υπάρχουν για τον άρτο (500, 1.000, 1.500, 2.000 γραμμ.) και για τα αρτοσκευάσματα (250, 350, 500, 750 και 1.000 γραμμ.) δεν δίνουν επιλογές τιμών και προϊόντων στους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα προκαλείται και παραπλάνηση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στους φούρνους το «μισόκιλο χωριάτικο» στην πραγματικότητα είναι η φραντζόλα των 350 γραμμαρίων.

Οι αρτοποιοί αντιδρούν και θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η τιμή του ψωμιού θα ανέβει, και κάνουν την αναγωγή της τιμής στο κιλό.

Στην απελευθέρωση της διάθεσης καθώς και των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, στο τελευταίο μνημόνιο υπάρχει αυτή η υποχρέωση από τον Ιανουάριο του 2014. Σήμερα τα προϊόντα αυτά δεν επιτρέπεται να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται η πτώση των τιμών.

Στα απορρυπαντικά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάργηση της απαίτησης που υπάρχει στο Γενικό Χημείο του Κράτους ώστε να ενημερώνεται υποχρεωτικά για κάθε απορρυπαντικό που κυκλοφορεί.

email
Πηγή άρθρου: thessalikipress.gr