Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες

Σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην ΤτΕ θα περάσουν τα 18 δισ. ευρώ

Σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην ΤτΕ θα περάσουν τα 18 δισ. ευρώ. Φωτογραφία: EUROKINISI

Το πράσινο φως για την εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) αναμένεται να ανάψει το μεσημέρι της Τετάρτης το Υπουργικού Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 13:30 στη Βουλή.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να πιστώσει τα 18 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με τίτλους του EFSF.

Στο Υπουργικό θα τεθεί και το θέμα της αναλογίας με την οποία θα καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από κοινές μετοχές ή μετατρέψιμους ομολογιακούς τίτλους.

Το κυριότερο πρόβλημα, πάντως, είναι οι όροι της συμμετοχής των μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, θα αναφερθεί, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, στους όρους της σύμβασης προεγγραφής που αφορά στην ενίσχυση του κεφαλαίου των τραπεζών.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα υπογράψουν συμφωνίες προεγγραφής με το ΤΧΣ ώστε να λάβουν τα συγκεκριμένα ποσά.

Ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να διευκρινίσει πως θα καλυφθεί από τις τράπεζες (με μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα) η ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ.

email
Πηγή άρθρου: in.gr