Ανοικτή η πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ ακόμα και εκτός Μνημονίου, εκτιμά η Goldman Sachs

Goldman Sachs

Goldman Sachs.(Πηγή φωτογραφίας:oxbusiness.com)

Την εκτίμηση ότι πιθανή εγκατάλειψη του Μνημονίου από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους δανειστές της χώρας, αλλά όχι απαραίτητα και σε αποκοπή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι ίδιοι τονίζουν πως η διακοπή της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, κάτι που διασταλτικά σημαίνει πως θα άλλαζαν σημαντικά και οι μακροοικονομικές παραδοχές του Μνημονίου.

Ειδικότερα, σε έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνεται πως σε περίπτωση που η Ελλάδα τερματίσει μονομερώς το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, το πιο πιθανό είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να παραμείνει -άνευ όρων-δανειστής εσχάτης ανάγκης για τη χώρα.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως από τη μία πλευρά αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε τεράστια ύφεση, δεν θα καλυπτόταν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού αξίας περίπου 2,3% του ΑΕΠ και οι καθυστερούμενες πληρωμές του Δημοσίου (περίπου 3,5% του ΑΕΠ) θα οδηγούσαν στην παύση του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως το τραπεζικό σύστημα θα παρέμενε σε λειτουργία με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διατηρούν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, τους εξαγωγείς να έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τους εισαγωγείς να τροφοδοτούν την οικονομία με βασικά αγαθά (ενέργεια, πετρέλαιο, τρόφιμα).

Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει πως η πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ θα εξαρτιόταν από το εάν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε ή όχι να παρέμβει στην οργανική σχέση μεταξύ της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Moody’s: Οι επιπτώσεις της εξόδου

Εν τω μεταξύ, στις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται έκθεση της Moody’s Investors Service.

Σύμφωνα με τη σχετική εβδομαδιαία έκθεση της Moody’s, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ αναμένεται η εισαγωγή νέου νομίσματος που θα υποτιμήσει τις αποταμιεύσεις, μαζική φυγή (bank run) καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και απαγόρευση αναλήψεων καταθέσεων από την κυβέρνηση.

Ακόμη, αναμένεται να πληγεί η ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, ενώ θα σταματήσει η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

email
Πηγή άρθρου: in.gr