Απαλλαγή από το Μνημόνιο με πρόγραμμα άμεσης ανάπτυξης, προτείνει ο Ν.Χριστοδουλάκης

Ο Ν.Χριστοδουλάκης

Ο Ν.Χριστοδουλάκης διατέλεσε υπουργός Ανάπτυξης το 2000 και το διάστημα 2001-2004 Οικονομίας και Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Τις προτάσεις του για αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος καταθέτει με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο απαλλαγής από το Μνημόνιο με βάση ένα πρόγραμμα άμεσης ανάπτυξης, επανεξέτασης των μέτρων και υλοποίησης πραγματικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την οικονομία και θα ανοίγουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Κατά την άποψή του, η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με εσωτερικά κεφάλαια γιατί πολλά έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και όσα έχουν μείνει φοβούνται και δεν επενδύουν.

«Άρα η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει μόνο με πρωτοβουλίες της ΕΕ, ανοίγοντας θεαματικά τα Διαρθρωτικά Ταμεία και εκδίδοντας  τα ‘ευρωομόλογα έργων’ για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων.»

Επίσης σημειώνει ότι ένα άλλο εργαλείο θα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως κανάλι μεταφοράς ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

«Έχοντας ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα μπορούσε η Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου να απαιτήσει την απόσυρση του Μνημονίου και να διαπραγματευτεί μια εσωτερική συμφωνία με την ΕΕ, χωρίς όμως πλέον το ΔΝΤ και τις υφεσιακές θεωρίες του.»

Ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγει λέγοντας ότι θα ήταν ιστορική ατυχία για την Ελλάδα να μην προσπαθήσει να πετύχει μια τέτοια έκβαση τη στιγμή ακριβώς που η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα της προηγούμενης πολιτικής της και αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει για να τα αλλάξει.

email
Πηγή άρθρου: in.gr