Από το ευρώ στη δραχμή, και τώρα στο Geuro!

Geuro

Geuro (Πηγή φωτογραφίας:moneypost.gr)

Το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτός από τη σχετική κινδυνολογία που έχει ξεσηκώσει, έχει επιφέρει και έναν… “οργασμό” ιδεών για το ποιο μπορεί να είναι το νέο νόμισμα στην Ελλάδα.

Μετά λοιπόν τη νέα δραχμή και το δολάριο, στις εφευρέσεις έρχεται να προστεθεί και το Geuro – προφανώς σύντμηση του Greece και του Euro.

Την ιδέα είχε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, ο οποίος ήθελε να βρει τη μέση λύση για να μη βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να μην ακολουθήσει το πρόγραμμα της τρόικας.

Ο τρίτος δρόμος σύμφωνα με τον Μάγιερ είναι ένα νόμισμα που θα είναι στην ουσία ένα κατ’ αποκλειστικότητα ελληνικό ευρώ, σε περίπτωση που η τρόικα αποφασίσει να σταματήσει μερικώς την χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος και να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες.

Το Geuro θα ήταν το νόμισμα για τις συναλλαγές εντος Ελλάδας. Για την αγορά όμως των αναγκαίων εισαγωγών, θα έπρεπε να γίνει μετατροπή σε καθαρόαιμα ευρώ, ενώ η αξία του Geuro θα βρισκόταν στο 50% του ευρώ.

Καθώς τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι μισθοί θα πληρώνονταν στα υποτιμημένα Geuros, οι εξαγωγές θα είχαν μειωμένες τιμές σε ευρώ και έτσι η χώρα θα γίνονταν ανταγωνιστική.

Το σχέδιο αυτό παράλληλα θα υποχρέωνε την Ευρώπη να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μη χαθεί η ρευστότητα από την αγορά. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Μάγιερ, η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη και θα κέρδιζε έδαφος στην ανταγωνιστικότητα.

email
Πηγή άρθρου: moneypost.gr