Ασμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει 100% τις δεσμεύσεις της για να μείνει στο ευρώ

Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2014 «βλέπει» ο Γιερκ 'Ασμουσεν της ΕΚΤ

ο Γιερκ ‘Ασμουσεν της ΕΚΤ

Αυστηρό και σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι θα πρέπει να εκπληρώσει «εκατό τοις εκατό» τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη, απέστειλε σήμερα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Ασμουσεν.

Ο κ. Ασμουσεν, σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να συζητήσει μεμονωμένα σημεία των όρων λιτότητας του ελληνικού προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι «οι στόχοι του προγράμματος, δηλαδή η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, δεν επιτρέπεται να πειραχτούν».

«Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει έναν φόρο, τότε θα πρέπει, στο ίδιο μέγεθος, να αυξήσει έναν άλλο φόρο», τόνισε και επισήμανε ότι μπορεί να συζητηθεί το μίγμα των μέτρων, δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος προς έναν στόχο.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο κ. Άσμουσεν και στην πιθανή επιμήκυνση του διαστήματος για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, καθώς, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια περαιτέρω δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος. ανέφερε ότι ενδεχόμενη έξοδος της ελλα΄δας από το ευρώ θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία.

Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξή του, στην Καθημερινή της Κυριακής, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημείωσε πάντως ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι.

Τόνισε ακόμη ότι, αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

Ο κ. Άσμουσεν πρόκειται να συμμετάσχει, αύριο, σε συνέδριο ειδικών για την κρίση στην ευρωζώνη, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr