Μπουτάρης: Να μοιραστούμε τα κέρδη με τους Τούρκους

Γιάννης Μπουτάρης

Γιάννης Μπουτάρης

Την ανάγκη διεύρυνσης της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας, προς όφελος και των δύο μερών, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του φετινού Money Show.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πόλη-πρότυπο για την ελληνοτουρκική συνεργασία. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου θέσαμε σαν προτεραιότητα να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη από κλειστοφοβική σε μία ανοιχτή, εξωστρεφή και φιλόξενη πόλη. Να αλλάξουμε μία παγιωμένη νοοτροπία, που βασιζόμενη σε μία κακώς εννοούμενη εθνικοφροσύνη, έκρυβε το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη θετικά μηνύματα διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν, όπως δείχνει η αύξηση των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι ολοένα περισσότερες επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Τούρκων και Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών.

«Μπορούμε να μοιραστούμε το κέρδος με τους Τούρκους επιχειρηματίες. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έλεγε ότι είναι καλύτερα να πάρεις το 50% από κάτι παρά το 100% από το τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης, θέλοντας να δείξει το σημαντικό, αμοιβαίο όφελος που μπορεί να προκύψει από την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ο τουρισμός είναι οι τομείς που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον των τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα τόνισε ο Λάμπης Κουναλάκης, εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ.Κουναλάκη, ένας  βασικός τομέας κοινής δράσης είναι τα αγροτικά προιόντα, όπου μπορούν να δημιουργηθούν ελληνοτουρκικές συνέργειες και με μεγαλύτερη δυναμική, αυτά να προωθηθούν σε τρίτες χώρες.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, γίνονται παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων  στην περιφέρεια της Τουρκίας («η Κωνσταντινούπολη είναι κορεσμένη», είπε χαρακτηριστικά), εν όψει του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από τις 250 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, περίπου οι 60-70 διατηρούν τη δυναμική τους, καθώς η εγχώρια οικονομική κρίση  έχει πλήξει και την εκεί ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν όσο και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Ζανώ Απικιάν, με δηλώσεις τους στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Ο κ.Μπιλτεκίν μάλιστα τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να γίνουν ακόμα πιο υποστηρικτικές στις προσπάθειες των Τούρκων επιχειρηματιών που θέλουν επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τουριστικό κλάδο.

« Δεν λέω ότι οι ελληνικές αρχές δεν υποστηρίζουν τις τουρκικές επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα σας, απλά ζητώ περισσότερη στήριξη. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που μπορούν να αναβαθμίσουν το διμερές εμπόριο», είπε ο Τούρκος πρόξενος.

Κατά τον ίδιο, και οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι λίγο επιφυλακτικοί, καθώς, όπως είπε, «δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στη συνέχεια στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι έχουν βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον τρεις μεγάλες οικονομικές κρίσεις στη χώρα τους, πολύ χειρότερες από την τωρινή δική σας»

email
Πηγή άρθρου: voria.gr