Χάσμα γενεών λόγω κρίσης

Χάσμα γενεών

Χάσμα γενεών

Είναι πραγματικά οι σημερινοί πενηντάρηδες υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση; Αυτή την άποψη υιοθετεί πάντως η εφημερίδα «Der Spiegel», που σε άρθρο της υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί σύγκρουση γενεών».

Ο αρθρογράφος διατυπώνει την άποψη ότι οι σημερινοί 50άρηδες και 60άρηδες ζουν «πλουσιοπάροχα» εις βάρος των νέων, καθώς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία υπάρχει μεγάλη διαφορά στο εισόδημα και στις ευκαιρίες εργασίας, αφού η ανεργία έχει πλήξει κυρίως τους νέους, όταν οι μεσήλικες προστατεύονται από παλαιότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στην Ισπανία και την Ιταλία οι νόμοι προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των μεγαλυτέρων και δεν μπορούν να απολυθούν εύκολα, εν αντιθέσει με τους μισούς Ιταλούς και Ισπανούς νέους που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μπορούν να απολυθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η οικονομική κρίση της Ιταλίας και της Ισπανίας οφείλεται, κατά τον συντάκτη, σε ένα μεγάλο βαθμό στους μεσήλικες. Οι 50άρηδες της Ισπανίας έβαζαν υποθήκες οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, ενώ στην Ιταλία ο «γραφικός» Μπερλουσκόνι κατάφερνε να επανεκλεγεί με την ανοχή των μεσήλικων, το κύριο μέρος των ψηφοφόρων του.

Όμως, οι νεαροί Ευρωπαίοι δεν εξεγείρονται κατά των μεγάλων, αφού, για παράδειγμα στην Ελλάδα, κάθε οικογένεια έχει επωφεληθεί από την πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών με τουλάχιστον έναν ή και περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. Και οι νέοι πλέον συντηρούνται από τους μεσήλικες, αφούμένουν στα σπίτια των γονιών τους και συμπληρώνουν το εισόδημά τους με το «χαρτζιλίκι» που τους δίνουν.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr