Χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται να… ξαναπληρώσουν το χαράτσι

Χαράτσι ΔΕΗ

Χαράτσι ΔΕΗ

Μια ακόμα δυσάρεστη φοροέκπληξη επιφύλαξε για τις πρώτες ημέρες του 2013 το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι λαμβάνουν ραβασάκια για να ανακαλύψουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει κανονικά.

Το κλειδί του αιφνιδιασμού και της ανατροπής του οικονομικού προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών φαίνεται να κρατά η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις εφορίες που κατακλύζονται καθημερινά από αγανακτισμένους φορολογούμενους, στους οποίους βεβαιώθηκε χαράτσι χωρίς να είναι υπόχρεοι στην πληρωμή του ειδικού τέλους.

Το αλαλούμ έχει δύο όψεις, αρχίζει όμως από το γεγονός ότι περισσότεροι από 500 χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2011, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ.

Οσοι είτε για λόγους οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω αντίδρασης δεν πλήρωσαν το χαράτσι για το 2011, το οποίο εξοφλήθηκε σε δύο δόσεις έως και τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφηκαν από τη ΔΕΗ και εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία με τη σειρά της άρχισε να στέλνει από τον Δεκέμβριο ραβασάκια στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, με τα οποία ενημερώνει για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής και καλεί να εξοφληθεί η υποχρέωση ως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Μετά αρχίζουν τα προβλήματα…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λ.Ε. που, σύμφωνα με «Τα Νέα» θεωρούσε ότι έχει πληρώσει κανονικά. Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, η πρώτη δόση του τέλους του 2011 βεβαιώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2012.

Ηδη όμως από το Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση όπως στην περίπτωση του Λ.Ε), έστειλε το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φορολογούμενου, η δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε με το λογαριασμό του Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ είχε ήδη στείλει την οφειλή ως ληξιπρόθεσμη στην εφορία και κράτησε τα χρήματα του ΕΕΤΗΔΕ για μελλοντική κατανάλωση. Ο συμψηφισμός έγινε με το λογαριασμό του Δεκεμβρίου 2012, οπότε ο φορολογούμενος μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάτι διαφορετικό από το ότι χρεώθηκε στον λογαριασμό «έναντι» υψηλότερης της πραγματικής κατανάλωση.

Τώρα, καλείται να πληρώσει τη δόση του τέλους ακινήτων που θεωρούσε ότι εμπρόθεσμα είχε εξοφλήσει. Το νέο αλαλούμ με το χαράτσι έχει μια ακόμη όψη η οποία μάλιστα ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις εφορίες όπου τις τελευταίες ημέρες γίνεται χαμός από αγανακτισμένους φορολογούμενους.

Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν στα πρόσωπα στα οποία εκδίδεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι ενοικιαστές, ή ακόμα και παλαιότεροι ενοικιαστές του ακινήτου και οι νέοι δεν μπήκαν στον κόπο να αλλάξουν το όνομα στο…ρολόι.

Ετσι το ληξιπρόθεσμο βεβαιώνεται στο όνομά τους. Με την εγκύκλιο του υπουργείου ορίζεται ότι: «Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ, προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο. Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου και η Δ.Ο.Υ μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη».

Τέλος, υπάρχει μία ακόμα κατηγορία φορολογουμένων που έχουν αυτές τις ημέρες μπλεξίματα με την εφορία με φόντο το χαράτσι. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα βρήκαν με τους νοικάρηδες με συμψηφισμό του ΕΕΤΗΔΕ έναντι ενοικίων, οι νοικάρηδες άφησαν απλήρωτο και το χαράτσι και το ρεύμα, την… έκαναν και ο ιδιοκτήτης βρίσκεται να πρέπει να πληρώσει χαράτσι που θεωρητικά είχε ήδη εξοφλήσει.

Πηγή άρθρου: inews.gr