Χρωστάς στην εφορία;

Χρωστάς στην εφορία;

Χρωστάς στην εφορία;

Οι περίοδοι πιλοτικής εφαρμογής, ολοκληρώθηκαν. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε, τα συστήματα εγκαταστάθηκαν και πλέον το σύστημα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν χρωστάτε στην εφορία, να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε να σας λείπουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ που ακολουθεί, θα γνωρίζετε πλέον και τον λόγο.

Ταυτόχρονα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ανεβάζει το ακατάσχετο του μισθού στο επίπεδο των 1500 ευρώ, η Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα ανάψει το πράσινο φώς ώστε να ενεργοποιηθεί σε 65 εφορίες ανά την χώρα ο ηλεκτρονικός μηχανισμός κατασχέσεων καταθέσεων. Έτσι, αυτό που έγινε αρχικά πιλοτικά σε τέσσερις εφορίες, (ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς, πλέον θα ισχύσει σε όλες τις εφορίες της χώρας οι οποίες διαθέτουν δικαστικό τμήμα.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί μέσα στο 2014 από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για το ποσοστό είσπραξης επί των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν μέσα στο 2014.

Παρά το γεγονός οι στόχοι του 2013 δεν επιτεύχθηκαν (σ.σ έπρεπε να συγκεντρωθούν 1,9 δις. ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών οφειλών και τελικώς συγκεντρώθηκαν περίπου 1,5 δις. ευρώ), ο πήχης φαίνεται να ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα. Μέσα στο 2014, ζητείται από την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα εισπράξει 2,2 δις. ευρώ από τα παλαιά χρέη (τα οποία υπερβαίνουν πλέον τα 61 δισεκατομμύρια ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στο 2013) αλλά και το…30% των χρεών που θα προκύψουν μέσα στο 2014.

Αν οι φορολογούμενοι συνεχίσουν και φέτος να συσσωρεύουν υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και το 2013, τότε, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί, θα προσεγγίσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τη σχετική απόφαση που έχει ήδη υπογράψει ο Γιάννης Στουρνάρας, η εφορία, με ένα απλό μαζικό emailθα «μπλοκάρει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια θα μπορεί να κατασχέσει το σύνολο του ποσού από λογαριασμούς οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται ως μισθοδοτικοί, ή το επιτρεπόμενο ποσό από μισθοδοτικούς λογαριασμούς.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται να κατασχεθεί το 25% του μισθού χωρίς όμως να μένει υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό κάτω των 1000 ευρώ. Το ποσό θα αυξηθεί στα 1500 ευρώ

email
Πηγή άρθρου: forologikanea.gr