Δεν αποκλείει κούρεμα των καταθέσεων ο Ολι Ρεν

Όλι Ρεν

Όλι Ρεν

Λίγες ημέρες μετά το σοκ που προκάλεσε η συμφωνία στο Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής της ΕΕ Ολι Ρεν δεν αποκλείει οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι παραμένουν διασφαλισμένες οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο φινλανδικό δίκτυο YLE, ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η Κύπρος «είναι ξεχωριστή περίπτωση», σημείωσε όμως ότι οι μεγαλοκαταθέτες είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, με βάση την υπό σχεδιασμό οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία για την ασφάλεια των τραπεζών, η οποία θα ενσωματώνει το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στη νομοθεσία των κρατών-μελών.

Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να ζητήσει από την ΕΚΤ να αναλάβει νέα δράση για να βοηθήσει στην τόνωση της, πληγείσας από την ύφεση, οικονομίας της ευρωζώνης.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr