Διακρίσεις σε έξι ελληνικές οικο-ιδέες

Διακρίσεις σε έξι ελληνικές οικο-ιδέες

Διακρίσεις σε έξι ελληνικές οικο-ιδέες .

Εξι διαφορετικές μεταξύ τους ελληνικές επιχειρηματικές ιδέες με κοινό παρονομαστή την οικο-καινοτομία βράβευσε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ. Η χρονική συγκυρία της βράβευσης ελληνικών επιχειρηματικών ιδεών αποδεικνύει ότι η καινοτομία, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα και πάνω από όλα η δημιουργικότητα αποτελούν βασικά υλικά για έξοδο από την κρίση.

Στον διαγωνισμό που διενήργησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υποβλήθηκαν 28 ελληνικές συμμετοχές, που αποτελούσαν περίπου το 8% του συνόλου των διεθνών συμμετοχών. Οι τελευταίες ανήλθαν σε 490 από συνολικά 37 χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών συμμετοχών είχε ως αντικείμενο τη βιώσιμη ενέργεια (21%), ακολούθησαν η βιώσιμη κατασκευή (18%), η καθαρή παραγωγή (clean production, 14%), η βιώσιμη γεωργία (14%), η διαχείριση ενέργειας (11%), οι βιώσιμες μεταφορές (11%), η ενημέρωση/εκπαίδευση (7%) και τα τρόφιμα (4%).

Σαν ταξίδι κάποιες δεκαετίες πίσω, τουλάχιστον για τα παιδιά της πόλης, μοιάζει η καθημερινότητα στην «Κιβωτό του Δήμου». Στην Αύρα Τρικάλων, ο 64χρονος κ. Δημήτρης Δήμος εκτρέφει ζώα της ελληνικής υπαίθρου εδώ και 28 χρόνια. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα και εκτρέφονται δίχως φάρμακα. Στο αγρόκτημά του, που είναι επισκέψιμο έπειτα από συνεννόηση, ο κ. Δήμος φιλοξενεί 19 πόνυ Σκύρου, 60 θεσσαλικά άλογα, 200 ελληνικούς μαύρους χοίρους και 146 από τις 220 στην Ελλάδα στεπικές αγελάδες. Συντελεί, έτσι, στη διατήρηση της γενετικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του αγροτουρισμού, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Το βρώσιμο κρέας το πουλά και δεν είναι λίγοι οι πιστοί του πελάτες.

Σε άμεση επαφή με τη φύση βρίσκεται και ο κ. Απόστολος Βλυσσίδης. Καθηγητής στο Εργαστήριο Τεχνολογιών Περιβάλλοντος και Καθαρών Τεχνολογιών του Τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φτιάχνει εμπορεύσιμο οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας από τα απόβλητα των ελαιουργείων, που είναι ιδιαίτερα τοξικά για το περιβάλλον.

Με τη μέθοδο που έχουν αναπτύξει και καλύπτεται με δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα υγρά και στερεά (πυρήνας και φύλλα ελιάς, άνθρακας, άζωτο, φωσφόρος, κάλιο, ασβέστιο) απόβλητα, απο-τοξικοποιούνται με χρήση δισθενούς σιδήρου και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Στη συνέχεια, παράγεται μεθάνιο που μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας.

Το μεθάνιο παράγεται με αναερόβια χώνευση, που λειτουργεί αλληλοσυμπληρωματικά ως προς την κομποστοποίηση. «Τα υγρά απόβλητα της αναερόβιας χώνευσης χρησιμοποιούνται ολοκληρωτικά στη συγκομποστοποίηση, ενώ η περίσσεια θερμικής ενέργειας από τη συμπαραγωγή συμβάλλει στην επιτάχυνση των αερόβιων βιολογικών διεργασιών και στη βελτιστοποίηση του παραγόμενου βιολογικού λιπάσματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καλλιέργειες», εξηγεί ο ίδιος.

Σε ένα άλλο εργαστήριο του ΕΜΠ, το Αντοχής Υλικών του Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, η ομάδα Zero έχει κατασκευάσει εδώ και έντεκα χρόνια ένα υπερελαφρύ ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, που καλύπτεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. «Βασικός σκοπός του είναι η υψηλή παθητική ασφάλεια σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας», σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βασίλη Κεφαλά, η οποία υπολογίζεται στο 50% σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα πόλης. Η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή ηλεκτρικής και κυψελών καυσίμου. Το όχημα είναι επενδεδυμένο με αφρώδη υλικά εσωτερικά και εξωτερικά, που λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα σε ενδεχόμενο ατυχήματος.

Μετρητές ενέργειας

Η ελληνική εταιρεία Intelen, με διακρίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ασχολείται με την έρευνα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές της Πληροφορικής, του Διαδικτύου και της Αλγοριθμικής στην ενέργεια και τις υπηρεσίες Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος και οι συνεργάτες του εγκαθιστούν μετρητές ενέργειας που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων.

Πράσινα δώματα και ταράτσες είναι το αντικείμενο της ιδέας της Kard Architects. «Με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα διαχείρισης νερού, μοντέλα κομποστοποίησης και στο τέλος της διαδικασίας το λογισμικό παράγει ένα προφίλ των ποσοτικών και ποιοτικών οφελών του κτιρίου», εξήγησε ο αρχιτέκτων κ. Δημήτρης Ραΐδης.

Με οπτικά διαπερατά κατά 70% ηλιακά παράθυρα που χρησιμοποιούνται ως φωτοβολταϊκά ασχολείται η εταιρεία Brite, καθιστώντας το τζάμι πηγή ενέργειας. «Συντελούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση των αερίων ρύπων, η παραγωγή τους είναι φιλική προς το περιβάλλον και είναι ανακυκλώσιμα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν π.χ. σε θερμοκήπια», αναφέρει η κ. Νικολέττα Κωνσταντινίδου εκ μέρους της εταιρείας.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr