Διεθνή ΜΜΕ: «Αβέβαιο» μέλλον μετά το ναυάγιο στο Eurogroup

Το ολονύκτιο θρίλερ της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και η εμπλοκή που σημειώθηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρξει τελικά συμφωνία βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Η ΕΕ σκόνταψε στην μείωση του χρέους έπειτα από σύγκρουση με το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος του πρακτορείου Bloomberg. Οπως επισημαίνει το δίκτυο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο για μείωση του ελληνικού χρέους μετά από διαμάχη με το ΔΝΤ για το πώς θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η πληγείσα από την ύφεση οικονομία της χώρας. «Ενώ υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει υπάρξει συμφωνία, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα» σημειώνει το πρακτορείο.

«Απέτυχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», αναφέρει το BBC. «Επειτα από σχεδόν 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι σημείωσε κάποια πρόοδο στο πακέτο των μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη τεχνική επεξεργασία κάποιων στοιχείων», προσθέτει το δίκτυο, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των υπουργών για τον τρόπο που θα καταστήσουν το χρέος της Ελλαδας βιώσιμο.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το CNN. Η απουσία συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, που θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μία άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη, προσθέτει το δίκτυο.

Η αμερικανική Wall Street Journal γράφει ότι η 12ωρη σχεδόν συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε χωρίς λύση για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες που θα χρειαστεί εκ νέου συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάποιοι εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση είπαν ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν περιορίσει τις διαφορές τους σχετικά με την μείωση του ελληνικού χρέους.

«Η Ευρωζώνη καθυστερεί την βοήθεια προς την Ελλάδα», γράφουν οι Financial Times. Αναφερόμενοι στην ολονύχτια -άκαρπη- συνεδρίαση του Eurogroup, τονιζουν ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλλαν ξανά την εκταμίευση της υπερ-δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την αποτυχία να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να να μειωθεί το χρέος της Αθήνας. Οι FT τονίζουν ότι η αναβολή των αποφάσεων για τη Δευτέρα δείχνει την έλλειψη πολιτικά αποδεκτών απόψεων που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε βιώσιμο επίπεδο το ελληνικό χρέος χωρίς να να απαξιώνουν τα δάνειά τους.

Για «ναυάγιο» στο χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να βρουν μία λύση για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης χωρίς την εξεύρεση λύσης για τα κενά χρηματοδότησης. Για αυτό η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα αναβάλλεται.

«Ο αγώνας ενάντια στην κρίση χρέους υπέστη άλλο ένα πλήγμα: το Eurogroup δεν κατάφερε να βρει λύση για το ελληνικό πρόβλημα», αναφέρει το Spiegel. Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει για την δόση.

«Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει για την επόμενη δόση», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στο αδιέξοδο που κατέληξε η ολονύχτια συνεδρίοαση του Eurogroup, το οποίο αναμένεται να συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα.

«Η ευρωζώνη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον «πάγο» εδώ και αρκετούς μήνες», αναφέρει η γαλλική Le Monde. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα προκειμένου να καταλήξει σε μίας ζωτικής σημασίας απόφαση για τη χώρα που απειλείται με «ασφυξία».

«Η Γερμανία αντιστέκεται, καμία συμφωνία για την Ελλάδα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα θα πρέπει να λάβει πάση θυσία την δόση των 44 δισ. ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

email
Πηγή άρθρου: tvxs.gr