Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Όλι Ρεν

Όλι Ρεν

Σε αρνητική τροχιά οι προγνώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, παρά την αναγνώριση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας.

Ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός και δημοσιονομικό χρέος ήταν οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν. Ιδιαίτερα δυσοίωνες έως ανησυχητικές φάνηκαν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις σχετικά με το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τις ανησυχητικά αυξανόμενες τάσεις των δεικτών της ανεργίας.

Εντούτοις ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, αλλά η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα.

Αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για ΑΕΠ και ανεργία

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι από το Δεκέμβριο και μετά το πρόγραμμα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους, εμφανίζεται δε αισιόδοξη για το 2014, αναμένοντας σαφή βελτίωση όλων των δεικτών υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός βέβαια ότι αναθεωρεί επί τω χείρω τις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, και κυρίως για την ανεργία, δεν θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι με δεδομένη την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με τη έκθεση της Κομισιόν και παρά τις διαφορετικές διακυμάνσεις στις προβλέψεις της, το ΑΕΠ υποχώρησε το 2012 κατά 6,4% -αντί 4,7%, όπως είχε αρχικά προβλέψει-, φέτος θα υποχωρήσει 4,4%, ενώ του χρόνου προβλέπεται μια μικρή ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια της τάξης του 0,6%. Και στην περίπτωση της ανεργίας η Κομισιόν έπεσε έξω, δίνοντας –σε αντίθεση με τα αρχικά προγνωστικά- ποσοστό της τάξης του 25% στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού για το 2012 και 26,9% για το 2013.

Η ύφεση απόρροια της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων

Σχετικά με τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και την επίδρασή τους στην ύφεση, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι για την ύφεση στην Ελλάδα ευθύνονται οι καθυστερήσεις ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και ο φόβος για έξοδο από την ευρωζώνη και τη φυγή κεφαλαίων.

Πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι και οι εταίροι διευκόλυναν τον περασμένο χρόνο την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το Δεκέμβριο το ελληνικό πρόγραμμα άρχισε να ευθυγραμμίζεται με τους τεθειμένους στόχους. Καταλήγοντας ο κ. Ρεν τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμφωνούν ότι το δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω αναθεώρησης και δημοσιονομικής προσαρμογής και πως «το κλειδί για την έξοδο από την κρίση το έχει η Ελλάδα».

Σχετικά με την εξέλιξη των άλλων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση της Κομισιον ποβλέπει σαφή βελτίωση τόσο στη μείωση των ελλειμμάτων όσο και του χρέους σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών καθώς και στις αποφάσεις του Εurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου.

Συνεχιζόμενη η ύφεση και στην ευρωζώνη

Αρνητικές ήταν οι προβλέψεις και για το σύνολο της ευρωζώνης. Η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας της τάξης του 0,3% παρουσιάζεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις του φθνινοπώρου, ενώ η ανάκαμψη τοποθετείται στο 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Ωστόσο οι βασικοί χρηματοπιστωτικοί δείκτες δείχνουν ότι το ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ δεν αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο ενώ αναμένεται να επέλθει βαθμιαία επιτάχυνση της οικομικής δραστηριότητας.

Συνοψίζοντας, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι έχουμε απογοητευτικά «αντικειμενικά» στοιχεία για το 2012, ορισμένα πιο ενθαρρυντικά πρόσφατα «υποκειμενικά» στοιχεία και ενδείξεις για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά το μέλλον. Τα αποφασιστικά μέτρα διαρθρωτικών πολιτικών που ελήφθησαν στην ΕΕ ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή στην ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση της απρόσκοπτης συνέχισης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών με στόχο την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης με εργασιακές προοπτικές κατά της ανεργίας.

Πηγή άρθρου: dw.de