Στο 22% «κλειδώνει» η μείωση του κατώτατου μισθού

«Δώρο άδωρο»

«Δώρο άδωρο» δείχνει να είναι η σωτηρία του 13ου-14ου μισθού, καθώς οι μισθωτοί θα χάσουν τρεις μισθούς περίπου από τη μείωση των κατώτατων ορίων.(Πηγή φώτο:torange.us)

«Μαχαίρι» 22% έρχεται στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης και το δάνειο προς την Ελλάδα.

Με τη μείωση αυτή, που αφορά σε όλους τους εργαζόμενους, ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ, από 751,4 σήμερα, δηλαδή σε ετήσια βάση οι χαμηλόμισθοι χάνουν τρεις μισθούς, την ίδια ώρα που «διασώζεται» ο 13ος-14ος μισθός.

Οι απώλειες σε μηνιαία βάση είναι 165,3 ευρώ και σε ετήσια 2.314,3 ευρώ.

Η μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει χαμηλότερα τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις, ενώ στερεί υπερ-πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειεις να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας, υπενθυμίζεται ότι ανέρχεται στο 55% του κατώτερου μισθού. Μετά τη μείωση κατά 22%, το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ.

«Ψαλίδι» έρχεται και στα ημερομίσθια. Για έναν άγαμο χωρίς προϋπηρεσία θα μειωθεί σε 26,18 ευρώ (από 33,57 σήμερα) και για τον έγγαμο σε 28,80 από 36,92.

Για έναν έγγαμο με τρεις τριετίες, ο μισθός θα υποχωρήσει σε 808,96 ευρώ, από 1,037,13 σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, οι χαμηλότεροι μισθοί θα οδηγήσουν σε ακόμα χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

Καθώς οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται πλέον με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, είναι προφανές ότι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ για ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού βίου, ο εργαζόμενος αυτός θα πάρει μία πολύ χαμηλή σύνταξη.

Από το 2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τις συντάξιμες αποδοχές έως 15 ημερομίσθια.

Το σύνολο αυτών των βιαίων αλλαγών είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σύντομα σε νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, με περαιτέρω περικοπές και πιθανώς νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ