Εκτακτη εισφορά στους Ελληνες εφοπλιστές

Εκτακτη εισφορά στους Ελληνες εφοπλιστές

Εκτακτη εισφορά στους Ελληνες εφοπλιστές. Φωτογραφία: gcaptain.com

Tην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους Ελληνες εφοπλιστές προανήγγειλε χθες το πρωί κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος ο κ. Μπαλάφας είπε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές θα κληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διάσωση της χώρας μέσω μίας έκτακτης εισφοράς η οποία θα υπολογιστεί είτε με βάση τα έσοδά τους είτε με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων τους, κάτι το οποίο έχει δηλώσει στη Βουλή και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Στα λεγόμενα του κ. Μπαλάφα αντέδρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας Αδωνις Γεωργιάδης που συμμετείχε στη συζήτηση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί την πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι Ελληνες εφοπλιστές ήδη συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία υψώνοντας την ελληνική σημαία στα πλοία τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κανείς δεν υποχρεώνει τον εφοπλισμό να υψώνει την ελληνική σημαία την οποία τα πλοία έχουν τη δυνατότητα να υποστείλουν μέσα σε ένα 24ωρο.

Φορολόγηση
Σήμερα οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φορολογούνται με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων τους και για την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησής τους προϋπόθεση είναι η αλλαγή του συντάγματος της χώρας μέσω του οποίου έχει κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες η σταθερότητα του καθεστώτος λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι ο εφοπλισμός ουδέποτε παρεμβαίνει δημοσίως στην πολιτική ζωή της Ελλάδας η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα στην «Ακτή Μιαούλη» υπάρχει ένα κλίμα ετοιμότητας για γρήγορες αντιδράσεις απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες εγκαινιάζεται στην Αθήνα η διεθνής έκθεση των «Ποσειδωνίων» η οποία θα συγκεντρώσει στην Ελλάδα χιλιάδες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που θα έρθουν για να επικοινωνήσουν από κοντά με τη δυναμική ελληνική κοινότητα. Ολοι περιμένουν ότι αυτή θα είναι μία ευκαιρία για να καταδειχθεί τι πραγματικά σημαίνει για τη χώρα η ύπαρξη μίας τόσο ισχυρής ναυτιλίας στο έδαφός της σε καιρούς τόσο μεγάλης κρίσης.

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr