Eμίρηδες στην Ελλάδα για δουλειές

Εμίρηδες

Εμίρηδες

Ήταν η κορυφή του παγόβουνου το ενδιαφέρον του Εμίρη να αγοράσει το έκτο ελληνικό νησάκι στο Ιόνιο, για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες ορισμένων από τα 24 παιδιά του. Η αγορά της Οξυάς, τελικά, είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι από το γενικότερο ενδιαφέρον των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων των εκπροσώπων των Αραβικών Εμιράτων που βρίσκονται στην Αθήνα για να κάνουν μπίζνες.

Αυτές τις ημέρες, το έμπειρο μάτι των στελεχών της οικονομικής διπλωματίας θα μπορούσε πολύ εύκολα να αναγνωρίσει τους απεσταλμένους των αραβικών ομίλων του Κόλπου που βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα και ανιχνεύουν πεδία επενδύσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, κ. Ahmad Al-Sayed, βρίσκεται στην Αθήνα, αφού σήμερα διεξάγεται η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας που έχει συσταθεί για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Κατάρ. Αυτή η συνάντηση συνοδεύεται από μία σειρά φημών και πληροφοριών περί χιονοστιβάδας ενδιαφέροντος για αγορές και επενδύσεις.

Τα «φιλέτα» στο στόχαστρο των Εμίρηδων

Οι Εμίρηδες ενδιαφέρονται για μία σειρά επενδυτικών στόχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης μέχρι και η Finansbank από την Εθνική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Il Sole 24 Ore» και των «Financial Times», η αναβίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετά την απόσυρση της πρότασης για το Ελληνικό, αποδίδεται στις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον ηγέτη της χώρας κ. Αλ Τάνι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης του Κατάρ κατέχει ήδη έξι νησάκια στα ανοικτά του Πατραϊκού και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης όσο και για το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο θέλει να μετατρέψει στο ευρωπαϊκό Hub της Qatar Airways.

Πέραν του αραβικού ενδιαφέροντος, υψηλές προσφορές αναμένεται να δεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ και από άλλους υποψήφιους επενδυτές για τα ώριμα προς πώληση περιουσιακά του στοιχεία, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος, μάλιστα, του Ταμείου κ. Γ. Εμίρης, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Les Echos» επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο αναμένει υψηλές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ αλλά και τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο, ενώ σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στη Ρόδο και αλλού.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα ικανοποιήσουν τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Από την άλλη πλευρά, η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι σημαντική για το ΤΑΙΠΕΔ, με τον κ. Εμίρη να δηλώνει ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Για αυτόν τον λόγο έχει ζητηθεί από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διαμόρφωσης αστικών χώρων, ώστε να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα για τις εγκαταστάσεις.

Οι Εμίρηδες, ο Εμίρης και το Fund

Στη χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του Εμίρη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη θα συζητηθεί -μεταξύ άλλων- και η δημιουργία του κοινού επενδυτικού ταμείου των 2 δισ. ευρώ, για δράσεις που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το εν λόγω σχέδιο (ελληνο-καταριανό Fund), που είχε προαναγγελθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ στα τέλη Ιανουαρίου, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, όπου αμφότερες οι χώρες θα συνεισφέρουν έκαστη κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και το οποίο θα αποτελέσει το όχημα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή άρθρου: zougla.gr