ΕΠΑΝΤ: Οι 16 λόγοι που δεν πέφτουν οι τιμές

Σούπερ Μάρκετ

Σούπερ Μάρκετ

Εις βάθος έρευνα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα λοιπά κράτη-μέλη για το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στον τομέα των τροφίμων πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αυτήν τη στιγμή εξετάζει 30 καυτές υποθέσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο από στελέχη της χαρακτηρίζεται πολυσύνθετο, αυτό αποδίδεται στις ολιγοπωλιακές δομές και στις δεσπόζουσες θέσεις επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, αλλά και στις ενδείξεις για την ύπαρξη καρτελικού τύπου συμπράξεων, οι οποίες όπως παραδέχονται οι ίδιοι είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος επιείκειας.

Ωστόσο, στην ακρίβεια εμπλέκονται και 16 διαχρονικές στρεβλώσεις και διαρθρωτικά ζητήματα, όπως:

1. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων (κατακερματισμός του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα και έλλειψη οργανώσεων παραγωγών, μη έκδοση παραστατικών, ρυθμιστικά εμπόδια στο λιανεμπόριο κ.ά.).

2. Το υψηλό μη ανακτήσιμο κόστος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες αδειοδότησης για ανάπτυξη νέων προϊόντων, οι δαπάνες αδειοδότησης και αρχικής λειτουργίας. Για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν τη μείωση του κόστους εξόδου με το να επιτρέπεται η σύντομη ρευστοποίηση των εμπορευμάτων (πώληση κάτω του κόστους).

Πηγή άρθρου: euro2day.gr