Επικυρώθηκε το ναυάγιο του γάμου Alpha – Eurobank

Alpha Bank & Eurοbank

Την ακύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης με την Eurοbank προτείνει η Alpha Bank στη Γενική Συνέλευση

Την ακύρωση όλων των προηγούμενων αποφάσεων που σχετίζονται με τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank ενέκριναν χθες οι μέτοχοι της πρώτης, οριστικοποιώντας το ναυάγιο μιας ακόμη συμφωνίας που θα άλλαζε τον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Πρόκειται για αναμενόμενη απόφαση, η οποία έχει ληφθεί εδώ και καιρό από τη διοίκηση της Alpha Bank, μετά την αύξηση του κουρέματος του ελληνικού χρέους στο 53,5%.

Μιλώντας στους μετόχους της τράπεζας ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους ακύρωσης του deal τονίζοντας ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του ενιαίου σχήματος θα ανέρχονταν σε 9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την άμεση κρατικοποίησή του δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές. «Δεν ήταν η σχέση ανταλλαγής των μετοχών που μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Κωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η μεταβολή των οικονομικών δεδομένων προς το χειρότερο δεν θα επέτρεπε την αυτόνομη πορεία της νέας τράπεζας. «Δυστυχώς πρέπει να ακυρώσουμε την προσπάθεια, η οποία θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Στη γενική συνέλευση της Alpha Bank παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Eurobank EFG, ο οποίος τάχθηκε κατά της ματαίωσης της συνένωσης των δύο τραπεζών, κάνοντας λόγο για σημαντικές συνέργειες που χάνονται. Ο Δημήτρης Πολίτης, γενικός διευθυντής του Τομέα Στρατηγικής και Επενδύσεων του ομίλου Eurobank EFG, τόνισε ότι η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας είναι ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα.

Απαντώντας στον κ. Κωστόπουλο και στη θέση περί μεταβολής των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, σημείωσε ότι «οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς και επιβαρύνουν αναλογικά το σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Σε καμία περίπτωση εξάλλου η μεταβολή των συνθηκών δεν επηρέασε δυσανάλογα την Alpha Bank ή τη Eurobank». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ματαίωση της συγχώνευσης οδηγεί σε απώλεια σημαντικών συνεργειών που, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Alpha Bank και της Eurobank με τη συνδρομή του κοινού εξωτερικού συμβούλου, θα ανέρχονταν σε 750-800 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ περίπου καθαρή παρούσα αξία.

«Οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την επιβάρυνση από το PSI, η οποία ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ προ φόρων για τη Eurobank και 4,8 δισ. ευρώ για την Alpha Bank», υποστήριξε ο κ. Πολίτης προσθέτοντας ότι «οι μέτοχοι των δύο τραπεζών θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από οικονομική άποψη αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση, παρά αν η κάθε τράπεζα πορευθεί μόνη της».

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr