Έρχεται ο Ιατρικός Τουρισμός

Νοσοκομείο

Νοσοκομείο

Νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού επεξεργάζονται τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού το οποίο αναμένεται άμεσα να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο:

Επιτρέπεται η πιστοποίηση νοσοκομειακών μονάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Διευκολύνεται η προσέλκυση επενδύσεων μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την εκδήλωση αυτοτελών ιδιωτικών επενδύσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Θα μπορούν να λειτουργούν μονάδες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλά καταρτισμένους και παγκοσμίου φήμης.

Μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρει ότι ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναφορικά με τον αριθμό τουριστών του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι η έλευση 100.000 ασθενών τον χρόνο, που να δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ έκαστος ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ σε ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ σε ξενοδοχειακά και συναφή, που θα συνεισφέρουν συνολικά 400 εκ.ευρώ. Οπως επισημαίνει η μελέτη σε 10 χρόνια, αν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην Ε.Ε., και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στοιχεία

Σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία αγοράς, το 2011 τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς/ευεξίας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Από αυτά, 2 εκατομμύρια ταξίδια φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ανέρχεται με στοιχεία του 2009 – 2010, σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, βασιζόμενο σε περίπου 5 εκατομμύρια ασθενείς που ξοδεύουν παγκοσμίως, κατά μέσο όρο 6.000 δολάρια ανά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής.

Η εσωτερική σχέση δαπανών ιατρικών υπηρεσιών έναντι υπηρεσιών ταξιδίου και φιλοξενίας συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στο ένα προς ένα.

email
Πηγή άρθρου: moneypost.gr