Ερχονται “τέλη κυκλοφορίας” αλά ΗΠΑ στα σκάφη

Σκάφη σε μαρίνα

Σκάφη σε μαρίνα

Τέλη κυκλοφορίας που θα κυμαίνονται από 200 μέχρι και 50.000 ευρώ στα μεγάλα κότερα αναμένεται να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών ίσως και από φέτος προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους αλλά και το περί δικαίου αίσθημα στην φορολογία.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών παντός τύπου θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλη «κυκλοφορίας» για τα σκάφη τους όπως γίνεται και στις ΗΠΑ. Μάλιστα στην Αμερική δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση σκάφους αν δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του και αν δεν υπάρχει βεβαίωση ότι το σκάφος δεν έχει εμπλακεί σε υπόθεση μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η φορολογία θα αφορά περί τα 17.000 σκάφη που είναι δηλωμένα στο ελληνικό δημόσιο. Το τέλος θα προσαρμόζεται ανάλογα με το μήκος του σκάφους και την χρήση του. Ειδικότερα τα λιγότερα χρήματα θα πληρώνουν τα μικρά επαγγελματικά σκάφη, όπως συμβαίνει και με τα ταξί και τα περισσότερα τα αμιγώς ιδιωτικά και μεγάλα σε μήκος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος κυκλοφορίας στα σκάφη θα κυμαίνεται από 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 50.000 ευρώ για τα μεγάλα κρούζερ ή ιστιοφόρα που έχουν μήκος άνω των σαράντα μέτρων. Μάλιστα αυτά τα ποσά κυμαίνονται κοντά στο ύψος της έκτακτης εισφοράς που είχε επιβληθεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα πολύ μικρά σκάφη κάτω των πέντε μέτρων και τα αλιευτικά να απαλλαγούν από το τέλος κυκλοφορίας.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση επιβολής του τέλους καθώς δέχεται πιέσεις εδώ και χρόνια για την εφαρμογή του. Όσοι μάλιστα εφοριακοί ασχολούνται με τα σκάφη εισηγούνται στον υπουργό Οικονομικών ότι οι σκαφάτοι είναι σίγουρο ότι θα πληρώσουν τα τέλη τους, αφενός γιατί έχουν τα χρήματα και αφετέρου γιατί δεν θέλουν να το χάσουν.

Άλλωστε πριν δύο χρόνια όταν το ΣΔΟΕ ξεκίνησε να «ξεσκονίζει» τα σκάφη όσοι εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν προτίμησαν να πληρώσουν τους φόρους τους παρά να χάσουν τα κότερά τους. Επιπλέον με την επιβολή των τελών κυκλοφορίας στα κότερα ενισχύεται το περί δικαίου αίσθημα στους φορολογούμενους πολίτες καθώς πρόκειται για έναν φόρο που αφορά αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες.

email
Πηγή άρθρου: fpress.gr