Ετοιμάζουν νέα μαχαιριά για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Nέοι φόροι

Nέοι φόροι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώσουντη νύφη, προκειμένου να βγει ο λογαριασμός του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει υψηλότερα επιδόματα στους τρίτεκνους (μετά τις έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα τέκνα) στέλνει τον… λογαριασμό στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξάνοντας τοτέλος επιτηδεύματος (ύψους 500 ευρώ), σε επίπεδα πάντως χαμηλότερα από 2.000 ευρώ, όπως είχε ακουστεί. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το τέλος θα κυμανθεί μεταξύ 550-650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Έτσι, προκειμένου το ΥΠΟΙΚ να πιάσει τον στόχο για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ το 2013, εξετάζει να εξαπολύσει ακόμα μία φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγεματιών, μετά την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή δύο συντελεστών φορολόγησης 26% και 33%.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στις επαγγελματικές ομάδες των ελεύθερων επαγγελματιών εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν συνέχεια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ωστόσο, το υπουργείο, προφανώς μη έχοντας άλλη λύση, καθώς αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή εκεί που υπάρχει, εξετάζει ξανά μία οριζόντια προσέγγιση, που εξορισμού γεννά αδικίες.

Με απλά λόγια:  Για έναν κατά συρροή και μεγάλο φοροκλέφτη ελ. επαγγελματία η επιβάρυνση θα είναι ασήμαντη. Γιατί όμως να πληρώσουν παραπάνω, μέσα σε γενικές συνθήκες πτώσης των τζίρων, και αυτοί οι -σίγουρα λιγότεροι- έντιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες που όλα τα τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν όλα τα εισοδήματά τους; Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να υιθετηθεί το πιο ήπιο σενάριο, για μία επιβάρυνση της τάξης των 50 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Εξάλλου, υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να ανέλθει υψηλότερα από τα 48.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου 45% στην υπό διαμόρφωση κλίμακα φόρου φυσικών προσώπων. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι επανέρχεται το αρχικό σχέδιο για τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή 21% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ, 36% για εισοδήμαρα από 25.0001 έως 48.000 ευρω(ή λίγο παραπάνω) και 45% για εισοδήματα 48.001 και πάνω.

Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ λίγο νωρίτερα θα συναντήσει και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Στόχος είναι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει από 1-12013.

Πηγή άρθρου: voria.gr