Εξελίξεις στον τραπεζικό χάρτη

Τράπεζες

Τράπεζες

Ύστερα από την ανάπαυλα κατά τον παραδοσιακό μήνα των διακοπών, τον Αύγουστο, και μετά το έντονο deal μεταξύ Πειραιώς και Αγροτικής, που προηγήθηκε στα τέλη Ιουλίου, έντονες εξελίξεις αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, με την αρχή να γίνεται από την Εμπορική Τράπεζα.

Με αφορμή την παρουσίαση -την ερχόμενη Τρίτη- των αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Credit Agricole, δηλαδή του γαλλικού ομίλου που ελέγχει την Εμπορική, αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις προσφορές που έχουν υποβάλει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

Οι εξελίξεις με την Εμπορική θα επηρεάσουν και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία αναμένεται να κατευθυνθούν οι «χαμένοι» της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά στην Εμπορική, παράγοντες της αγοράς εμφανίζουν ως φαβορί την Alpha Bank, γιατί έχει το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται τα λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της, οπότε είναι πιο ελκυστική στους Γάλλους, που θα πρέπει να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σειρά αναμένεται να πάρει, εντός του ερχόμενου μήνα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το σενάριο

Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα ζητηθεί από τις τράπεζες προσφορά για το 44% του ΤΤ (34%+10%), με τη διευκρίνιση ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο προκαταβολή έναντι της ανακεφαλαιοποίησής του.

Σε αυτή την περίπτωση, η Εθνική Τράπεζα δείχνει επικρατέστερη λύση. Και μάλιστα προκρίνεται και από… πολιτικής σκοπιάς, γιατί διαφυλάσσεται και ενισχύεται ο δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες. Χρηματιστηριακοί παράγοντες μάλιστα δεν αποκλείουν τη δημιουργία ενός πανίσχυρου σχήματος μεταξύ Εθνικής Τράπεζας, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και… Eurobank, σε περίπτωση που η Εμπορική Τράπεζα καταλήξει στην Alpha Bank.

Αναφορικά με την τελευταία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μία ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού με την Τράπεζα Κύπρου. Αλλωστε και η διοίκηση του κυπριακού συγκροτήματος παραδέχθηκε ότι, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού του για ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης καθώς και θωράκισης του ισολογισμού του, εξετάζει αριθμό επιλογών.

Φήμες

Σε ό,τι αφορά σε φήμες που ήθελαν τη Cyprus Popular Bank να εξετάζει την πώληση της Marfin Egnatia Bank στον όμιλο της MIG, αυτές διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ανάλογες εξελίξεις, καθώς εκτιμάται πως και ο όμιλος της Λαϊκής θα θέλει να «απαλλαγεί» από τα… ελληνικά «βαρίδια».

Τέλος, διάφορα σενάρια συγχωνεύσεων έχουν κυκλοφορήσει και για τις υπόλοιπες τράπεζες του κλάδου και πιο συγκεκριμένα για τις Geniki Bank, Millenium Bank, Τράπεζα Αττικής και σε δεύτερο πλάνο την Probank, τη νέα Proton και τη FBBank.

email
Πηγή άρθρου: hbnews.gr