Εξαιρούνται από το κούρεμα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Καταθέτες σε ευρώ

Καταθέτες σε ευρώ

Εξαιρούνται από το κούρεμα έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Νωρίτερα, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, διευκρίνισε ότι για τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Αναφορικά με την φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων, ο κ. Άσμουσεν χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Πηγή άρθρου: voria.gr