«Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας»

Γ.Αρσένης

Γ.Αρσένης

Το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης, διοργανώνουν διημερίδα στις 8 και 9 Μαρτίου στον πολυχώρο «Αθηναΐς» με θέμα: «Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας».

Στη διημερίδα θα λάβουν μέρος πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη και τεκμηρίωση εναλλακτικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση. Συμμετέχουν όλοι με τις προσωπικές τους ιδιότητες.

Οι συμμετέχοντες, αν και ξεκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νεοφιλελευθερισμός που έχει κατακτήσει ιδεολογικά και πολιτικά τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων, έχει αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη και έχει δημιουργήσει κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα. Ωριμάζει η ανάγκη για ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και την πρόταξη μιας προοδευτικής, εναλλακτικής πρότασης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε 8 τραπέζια διαλόγου με τα εξής θέματα:

  • Οι μεγάλες προκλήσεις και επιλογές
  • Για ποια Ευρώπη και με ποια Ευρώπη
  • Προκλήσεις Εθνικής Στρατηγικής και Ασφάλειας στη Ν.Α. Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο
  • Εμβάθυνση Δημοκρατίας: Νομιμοποίηση, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα και Κοινωνικός Έλεγχος
  • Παραγωγική Ανασύνταξη και Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Για μια Κοινωνική Ελλάδα
  • Για μια δίκαιη και Δημοκρατική Ελλάδα

Για τη Συγκρότηση ενός Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής: Αναγκαίες προϋποθέσεις και βήματα.

Από το εξωτερικό θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Levy Economics Institute Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι καθηγητές James Galbraith, Dani Rodrik, Jan Kregel, Eckhart Hein, Ράνια Αντωνοπούλου και Gamal Soltan.  Επίσης ο Wellington Chibebe της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΙΤUC), ο π. Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ισπανίας Jordi Sevilla και η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών Beatriz Talegon (ΙUSY).

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γερ. Αρσένης και οι Άρης Αλεξόπουλος, Γιώργος Αργείτης, Γιάννης Βαρουφάκης, Δημήτρης Βερβεσός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Διονύσης Γράβαρης, Γιάννης Δρόσος, Γιάννης Δραγασάκης, Νικήτας Κανάκης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Χάρης Καστανίδης, Ηλίας Κικίλιας, Σπύρος Κουβέλης, Βαγγέλης Κουφουδάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μηλιός, Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Νεφελούδης, Γιάννης Πανούσης, Χρίστος Παπαθεοδώρου, Απόστολος Παπατόλιας, Άννυ Ποδηματά, Σάββας Ρομπόλης, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Σωτήρης Ρούσσος, Γιώργος Σταθάκης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Λευτέρης Τζέλλας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο τελευταίο τραπέζι διαλόγου θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ο οικονομολόγος James Galbraith, o Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ο π. Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ισπανίας Jordi Sevilla και η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Λούκα Τ. Κατσέλη.

email