Φέτος είναι το καλοκαίρι της Ελλάδας

Παραλία Μύρτος

Παραλία Μύρτος

Με τίτλο «Αναζωογόνηση στην Ελλάδα» η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, στο βελτιωμένο κλίμα και τις ελπίδες για μια καλή τουριστική περίοδο. «Εδώ και λίγο καιρό διαβάζουμε στον διεθνή τύπο όλο και περισσότερα θετικά σχόλια για την Ελλάδα» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.

« Ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε πρόσφατα τις προόδους στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι κυρίως οι ξένοι επενδυτές που δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για μετοχές. Όμως το αισιόδοξο κλίμα μοιάζει να μεταλαμπαδεύεται και στους Έλληνες, αρχής γενομένης από τον τουρισμό.

Οι υψηλές προσδοκίες στον τουρισμό επηρεάζουν όπως όλα δείχνουν και την οικονομία. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Περισσότερα από τα μισά οχήματα αγοράστηκαν από εταιρίες ενοικίασης, οι οποίες ανανεώνουν το στόλο τους.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης τον Μάρτιο και Απρίλιο καταγράφονται 38.000 περισσότερες προσλήψεις από ότι απολύσεις. Το ποσοστό των ανέργων με 27% είναι πάντως πολύ υψηλό. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι τα φορολογικά έσοδα, τα οποία για πρώτη φορά τον Απρίλιο πέτυχαν τους στόχος του προγράμματος, ενώ ελαφρά βελτιωμένα παρουσιάζονται και τα έσοδα από έμμεσους φόρους».

Χαμηλότερες τιμές, περισσότεροι τουρίστες

Στα φθηνότερα νησιά σύμφωνα με το Trivago η Κως, η Μήλος και η Ρόδος

Με τίτλο «Ελπίδες στο καλοκαίρι» η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρεται στο βελτιωμένο τουριστικό κλίμα στη χώρα μας: «Πέρυσι τα τηλεοτπικά πλάνα με τις οδομαχίες στην Αθήνα, τα πρωτοσέλιδα, οι συνεχείς απεργίες καθώς και ο φόβος για το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας απέτρεψαν πολλούς τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ο τουρισμός μειώθηκε κατά 5,5% σε 15,5 εκ. Όμως η εικόνα της Ελλάδας έχει πια βελτιωθεί.

Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη και από την απόφαση πολλών ξενοδόχων να μειώσουν τις για πολλούς, υπερβολικά υψηλές τιμές. Σύμφωνα με στατιστική του διαδικτυακού ταξιδιωτικού ιστότοπου Trivago το κόστος διανυκτέρευσης στην Ελλάδα μειώθηκε από πέρυσι κατά 15,2%. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ανάμεσα στους φθηνότερους 14 προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη είναι τρία ελληνικά νησιά: Η Κως στην πέμπτη θέση, η Μήλος στην έκτη και η Ρόδος στην όγδοη.

Επισκόπηση Τύπου από το DW.DE