Γερμανικός κολοσσός καλεί Έλληνες συνεταιριστές

δρ. Αλόϊς Σπλονκόβσκι

δρ. Αλόϊς Σπλονκόβσκι

Ένας γερμανικός συνεταιριστικός κολοσσός, είναι έτοιμος να συνεργαστεί με Έλληνες παραγωγούς και κατά προτίμηση με συνεταιριστικές οργανώσεις, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν σωστή επιχειρηματική οργάνωση, συνέπεια και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συστήματος λιανικής, που αγοράζει από ολόκληρο τον κόσμο.

Την πρόσκληση στους Έλληνες συνεταιριστές απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος του «Raiffeisen Η.G.» δρ. Αλόϊς Σπλονκόβσκι, ενός συνεταιριστικού επιχειρηματικού ομίλου με συνολικό τζίρο 48 δισ. ευρώ το 2011, που ξεκινάει από συνεταιρισμούς αγροτικούς, επεκτείνεται στη λιανική με αλυσίδες όπως η Rewe και η Edeka, περνάει στο εμπόριο καυσίμων με πρατήρια Raiffeisen, αλλά και σε συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Πρόκειται  για έναν όμιλο που εισάγει, εξάγει στη διεθνή αγορά και που αποτελεί ένα δραστήριο τμήμα της συνεταιριστικής αγοράς στη Γερμανία της οποίας ο τζίρος υπολογίζεται στα περίπου 250 δισ.ευρώ.

«Υπάρχουν παράθυρα αγορών στις εταιρείες λιανικής του ομίλου Raiffeisen, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες παραγωγοί. Χρειαζόμαστε πατάτες πρώϊμες, σταφύλια επιτραπέζια το καλοκαίρι, διάφορα προϊόντα που θα μπορούσαμε να εισάγουμε από την Ελλάδα, εάν υπήρχε στη χώρα σας μία αγροτική πολιτική με σταθερή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Σπλονκόβσκι στηVoria.gr, στέλνοντας στον Έλληνες συνεταιριστές το εξής πολύ καθαρό μήνυμα: «Μη περιμένετε από το κράτος, οι Έλληνες πρέπει από μόνοι τους να γίνουν ανταγωνιστικοί».

Για τον Γερμανό συνεταιριστή, η Raiffesen θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν παράδειγμα, παρά το μέγεθός της, αφού έχει μέλη αγρότες με κλήρο από ½ εκτάριο μέχρι και 800 εκτάρια, κτηνοτρόφους που εκτρέφουν μόλις 8 αγελάδες και άλλους με φάρμες με 500 αγελάδες ζωϊκό κεφάλαιο. Για τον δρ. Σπλονκόβσκι, που μίλησε στο πλαίσιο ημερίδας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Λαγκαδά, το συνεταιριστικό κίνημα και η ιδέα «βοήθεια για αυτοβοήθεια», μπορεί να δώσει αναπτυξιακή απάντηση και στην ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον όμιλο Raiffeisen, υπάρχουν ενταγμένες 472 επιχειρήσεις διαφορετικών αντικειμένων, 550.000 μέλη και 80.000 εργαζόμενοι, ενώ στα εκπαιδευτικά του κέντρα φοιτούν 4.000 άτομα. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν να ενταχθούν προγράμματα εκπαίδευσης Ελλήνων συνεταιριστών, όπως και επιμορφωτικές ανταλλαγές.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr