Γερό «κούρεμα» στα πρόστιμα – Τι αλλάζει στο φορολογικό

Φόροι

Φόροι

Σβήνουν και γράφουν στο οικονομικό επιτελείο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα εξοντωτικά πρόστιμα της εφορίας αλλά και να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίστηκαν στο νέο Κώδικα Φορολογικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται γερό «κούρεμα» των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, αλλά και για τη μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων μικρής και μεσαίας αξίας. Έτσι, το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα μειωθεί είτε στα 250 ευρώ ή ακόμη και στα 100 ευρώ. Το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα μειωθεί στα 500 ευρώ ή ακόμη και στα 250 ευρώ.

Παράλληλα, θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας του 15% όσοι πωλούν ακίνητα, τα οποία κατείχαν για περισσότερα από 25 χρόνια.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ακόμη και για φέτος τη μη υποχρεωτική αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις, για τις περιπτώσεις που το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες, ενώ οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι μόνο για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

Ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου θα προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ. Επίσης η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Επίσης δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.

Το νέο νομοσχέδιο ακόμη θα προβλέπει αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Επίσης, θα γίνουν βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, όπως η απαλλαγή όλων από την τήρηση βιβλίων, η υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικής κατάστασης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μηνιαίο σύστημα παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους συνταξιούχους θα ισχύσει και φέτος το σύστημα παρακράτησης που υπήρχε έως τις 31 Δεκεμβρίου το 2013.

email
Πηγή άρθρου: forologikanea.gr