Γιατί εξακολουθούμε να αγοράζουμε ακριβά από το ράφι

Super Market

Super Market(Πηγή φωτογραφίας;voria.gr)

Ποιος είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που συμβάλλουν στη διατήρηση των ακριβών τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ ;

Πολλοί είναι οι λόγοι που συμβάλουν στη διατήρηση των ακριβών τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ένας απ αυτούς, ενδεχομένως λιγότερο γνωστός, έχει να κάνει με το πολύ υψηλό μεταφορικό κόστος.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει τελευταία από καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ το κόστος μεταφοράς ενός φορτίου, με φορτηγό, από την Πάτρα στην Αθήνα κοστίζει κάτι παραπάνω από 380 ευρώ (η χιλιομετρική απόσταση είναι 215 χιλιόμετρα), το κόστος για τη μεταφορά του ίδιου φορτίου από την Μασσαλία στο Μιλάνο φτάνει στα 620 ευρώ. Με τη διαφορά ότι εν προκειμένω, η χιλιομετρική απόσταση φτάνει στα 590 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, το κόστος μεταφοράς από την Κρήτη στον Πειραιά, είναι το ίδιο με αυτό από την Ολλανδία στον Πειραιά. Κατά συνέπεια, όλη αυτή η επιβάρυνση, μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά το προϊόν που αγοράζει από το ράφι.

Κι έτσι εξηγείται εν πολλοίς το συγκεκριμένο παράδοξο φαινόμενο: ενώ οι μισθοί πέφτουν, η ακρίβεια παραμένει στην αγορά.

Πηγή άρθρου: voria.gr