Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την επόμενη μέρα

 Goldman Sachs

Goldman Sachs

Συνεχίζεται το μπαράζ εκθέσεων και προβλέψεων διεθνών οίκων αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κυρίως για την ίδια τη χώρα και δευτερευόντως για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Οπως προέκυψε χθες, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα αποδεικνυόταν ότι έχει περισσότερο κόστος για τη χώρα.

Σε έκθεση με τίτλο «Απάτες με την ελληνική έξοδο: Η εισαγωγή του νέου νομίσματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα», οι αναλυτές της Goldman Sachs, Θεμιστοκλής Φιωτάκης και Χόου Πιλ, αναφέρουν πως πρόκειται για ένα θέμα με ορίζοντα «μηνών και όχι εβδομάδων» και τονίζουν ότι παραγνωρίζονται ορισμένες σημαντικές πραγματικότητες ως προς τις κακουχίες που συνεπάγεται η Grexit (ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη), όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι πιο δυσβάστακτη για τη χώρα από ό,τι η παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί επίσης ότι ένα νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα ήταν αξιόπιστο μέσο συναλλαγής. Εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μια κίνηση που υποχρέωνε την ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια αξιόπιστη νέα μέθοδο πληρωμών.

Προβλέπουν ότι η νέα δραχμή θα στερείται αξιοπιστίας ακόμη και για τους ίδιους τους Ελληνες και πως θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος. Επίσης, η Goldman Sachs τονίζει ότι και οι ξένοι εμπορικοί εταίροι πιθανότατα δεν θα εμπιστευθούν ένα μέσο συναλλαγών που εκδίδεται από μια κυβέρνηση η οποία στο παρελθόν δεν έχει δείξει προθυμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Για να αποκτήσει αξιοπιστία το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και σφιχτή νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της αποχώρησης από το ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Credit Suisse επισημαίνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι αναμένουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Επισημαίνει ακόμη πως οι πιθανότητες για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι να βγει από το ευρώ το επόμενο έτος, σε αντίθεση με την ευρύτερη κοινή συνισταμένη της αγοράς που τοποθετεί τις πιθανότητες στο 50-50. Αιτιολογώντας τη διαφοροποίησή της έναντι των υπόλοιπων αναλυτών, η Credit Suisse αναφέρει ότι «θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη για τώρα».

Προσθέτει ακόμη ότι η έκβαση των εκλογών στις 17 Ιουνίου παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με την πολιτική κατάσταση να είναι ρευστή. Επίσης, με το ευρώ να παραμένει το μοναδικό αξιόπιστο μέσο συναλλαγών, η ουσιαστική αξία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να υποχωρήσει κάθετα, καθώς η ζήτηση για ευρώ και η προσφορά νέου νομίσματος θα αυξάνονταν.

Οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι πιθανώς δραματικές και για μια σειρά άλλων οικονομιών, πέραν των ευρωπαϊκών, όπως για παράδειγμα της ρωσικής. Οπως δήλωσε η Ξένια Γιουντάεβα, επικεφαλής οικονομολόγος της OAO Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, στο χειρότερο σενάριο, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 2,1% και είναι πιθανό κεφάλαια ύψους 95 δισ. δολαρίων να φύγουν από τη χώρα μέσα σε έναν χρόνο.

Η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως προβλέπει ο επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup, Willem Buiter, στην τελευταία του έκθεση. Τονίζει ότι, αν και δεν είναι 100% σίγουρος γι’ αυτήν του την πρόβλεψη, αυτή είναι η βασική του εκτίμηση.

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr