«Η Ευρωζώνη ίσως θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» λέει ο Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Στην ερώτηση, «η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», ο Β. Σόιμπλε απαντά:

«Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα», σημειώνει, ωστόσο διευκρινίζει πως «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Όμως πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

«Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι κι η ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική», τονίζει.

«Η κρίση έδειξε πως, όταν πρέπει να δράσει γρήγορα, η Ευρώπη μπορεί να το κάνει […] Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι εσφαλμένη», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν απειλούμε κανέναν», δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε. «Όμως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς […] και να πούμε στους Έλληνες φίλους και εταίρους μας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός που επιλέξαμε μαζί».

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δύο σχέδια στήριξης της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ, αλλά και στη συμμετοχή στο δεύτερο των ιδιωτών πιστωτών. «Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι σε αντάλλαγμα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», επισήμανε.

Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «είναι επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο».

Πηγή άρθρου: in.gr