«Οι οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε βλακεία και απληστία» επισημαίνει ο Τ.Γκάιτνερ

Timothy Geithner

Timothy Geithner (Πηγή φωτογραφίας: tanea.gr)

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ενέργειες κακόβουλων παραγόντων, ώστε να τερματιστεί η χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα μετά την Μεγάλη Ύφεση.

«Τα γρανάζια της δικαιοσύνης γυρίζουν πλέον» είπε ο Γκάιτνερ σε εκδήλωση στο Πόρτλαντ, έπειτα από μια επίσκεψή του σε ένα εργοστάσιο.

«Δεν γυρίζουν όσο γρήγορα θα ήθελε ο κόσμος, αλλά έχουμε το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως για να διασφαλίζεται ότι οι νόμοι της χώρας εφαρμόζονται» πρόσθεσε.

Ο Τ.Γκάιτνερ επισήμανε ότι το να κατηγορηθούν πρόσωπα για την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων το 2008 και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση δεν είναι εύκολο, αφού οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή εσκεμμένα.

«Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μείγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης (οικονομικού) κινδύνου, ελπίδας» για κέρδος, επισήμανε ο Τ.Γκάιτνερ.

«Δεν μπορείς να εξαλείψεις την βλακεία και την ανάληψη κινδύνου και την απληστία και την απερισκεψία με νόμους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά» είπε.

«Για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαθέτεις σωστούς κανόνες ενάντια στην απάτη και στις καταχρήσεις, μέτρα προστασίας, και να αναγκάζεις τις τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια για την αντιστάθμιση κινδύνων» πρόσθεσε.

Αν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ για την οικονομική κρίση, κανένα γνωστό στέλεχος μεγάλης τράπεζας δεν έχει φυλακιστεί.

Ο Γκάιτνερ δήλωσε, ακόμα, ότι επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση ως το τέλος της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή άρθρου: in.gr